Dacă sunt consumate în stare naturală, seminţele sunt adevărate leacuri pentru diverse afecţiuni! Studiile au indicat că seminţele au o forţă vindecătoare uriaşă pentru organismul uman. Tratamentul pe bază de seminţe presupune ca acesta să fie însoţit de un stil de viaţă sănătos, cu multe legume şi fructe.
Iată care sunt seminţele cele mai bogate în nutrienţi, cu efecte miraculoase pentru sănătatea noastră:
Seminţele de dovleac
– Acestea conţin aproape 50% grăsimi, microelemente, vitamine, zinc şi magneziu. Seminţele de dovleac sunt diuretice şi ajută organismul să-şi regleze tranzitul intestinal, dar şi să elimine metalele grele şi paraziţii intestinali. De asemenea, seminţele de dovleac reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, întăresc muşchiul cardiac şi ajută la creşterea părului.
Seminţele de in
– Au vitaminele A şi D şi sunt bogate în fibre şi reprezintă o sursă naturală de acizi graşi esenţiali Omega3. Semințele de in întăresc sistemul imunitar şi au proprietăţi anticancerigene şi antivirale. Semințele de in reduc inflamaţiile şi stresul din organism şi îmbunătăţesc funcţia de memorare.
Seminţele de susan
– Au cu 50% mai multe proteine decât are carnea şi sunt bogate în vitaminele A, B, C şi E, seleniu, magneziu şi fosfor. Seminţele de susan au foarte mult calciu, iar prin consumul lor se poate preveni osteoporoza. Sunt laxative şi au un rol detoxifiant pentru ficat şi rinichi, întăresc sistemul imunitar şi cresc fertilitatea.
Seminţele de floarea-soarelui
– Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă şi sunt recomandate femeilor gravide şi copiilor, pentru conţinutul ridicat de vitamine B. De asemenea, conţin vitamina E, acid folic, magneziu, seleniu, cupru, dar şi Omega-3. Dacă sunt consumate crude, seminţele de floarea-soarelui previn formarea cheagurilor de sânge, ajută la o bună funcţionare a prostatei şi reglează digestia. Acesta este indicat pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afecţiunile gingiilor şi a bolilor căilor respiratorii.
Seminţele de hrişcă
– Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier, protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii.
Seminţele de quinoa
– Quinoa este bogată în proteine esenţiale pentru dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor. Quinoa este bogată în grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale, furnizând aproape de patru ori mai mult calciu decât grâul, plus fier, complexul de vitamine B şi vitamina E. Pentru că este o sursă importantă de magneziu, quinoa ţine departe bolile de inimă, relaxează vasele de sânge, elimină migrenele şi ameţelile.
Seminţele de năut
– Năutul conţine aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, grăsimi, magneziu, calciu, zinc, fosfor, magneziu, intregul complex de vitamina B, mangan şi acid folic.
Seminţele de cânepă
– Datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi Omega 6 şi Omega 3 şi fibrelor insolubile, seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive. Mai mult, acestea reprezintă o sursă bună de vitamina E, dar şi de minerale (potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor) şi microelemente (printre care şi crom). Seminţele de cânepă sunt de ajutor în cazul: bolilor cardiovasculare, pentru sănătatea pielii, echilibrează sistemului nervos şi hormonal, în plus are proprietăţi antiinflamatorii şi antiartritice şi întăreşte sistemului imunitar.
Seminţele de chia
– Seminţele de chia bio sunt bogate în proteine şi acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6, care sprijină bună funcţionare a inimii, facilitează transportul oxigenului către celule, ţesuturi şi organe, ajută la o bună absorbţie a vitaminelor liposolubile A, D, E si K, iar în combinaţie cu proteinele şi colesterolul formează membranele celulare. Toată acestă gamă de seminţe, plus o comandă specială la cerere, le găsiţi la magazinul naturist de lângă primăria Câmpulung şi blocul Rechinilor.