În perioada 26 mai-1 iunie 2017 s-a desfășurat la Barcelona Congresul ICN, cel mai mare eveniment științific internațional pentru asistenții medicali din întreaga lume.
Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) este o federație fondată în 1899, care cuprinde 140 de organizații și asociații profesionale naționale ale asistenților medicali din aproape 140 de țări, reprezentând aproximativ 16 milioane de asistenți medicali la nivel mondial. La ediția din acest an a Congresului, derulată sub sloganul ”Asistenții medicali în avangarda transformării îngrijirilor de sănătate” și găzduită de Consiliul General al Asistenților Medicali din Spania, au fost prezenți aproape 8.200 de asistenți medicali din 135 de state.
Portofoliul științific al evenimentului, structurat pe 4 teme de maximă actualitate la nivel mondial: ”Sisteme de îngrijire a sănătății”, ”Îngrijire durabilă în domeniul sănătății, dezastre și conflicte”, ”Calitate și siguranță: forța de muncă și locul de muncă”, ”Practici profesionale și inovații în domeniul politicilor de sănătate”, a cuprins 4 plenare, peste 1900 de postere, 18 simpozioane, 70 workshop-uri, 3 sesiuni de comunicări și dezbateri.
Aflată la prima participare a Congresului ICN, România, membră ICN din anul 2015, a avut o delegație formată din 140 de asistenți medicali din întreaga țară, doi dintre aceștia având selectate prezentări pentru secțiunea ”Postere”.
Din delegația României au făcut parte și reprezentanți ai Ordinului Asistenților Medicali Argeș: Estera Stămoiu-Președinte, Nelli Homeghiu-Vicepreședinte, Mihaela Mircea-Secretar, Clelia Florea-Director departament programe. ”Această reuniune internațională, cu participarea a mii de asistenți medicali, a reprezentat un prilej de explorare a rolului principal deținut de asistenții medicali în transformarea îngrijirilor de sănătate, acordându-se o atenție deosebită acoperirii sănătății universale, obiectivelor de dezvoltare durabilă și resurselor umane pentru sănătate.
În majoritatea sistemelor de sănătate, asistenții medicali sunt principala componentă profesională a personalului din prima linie, oferind până la 80% din asistența medicală primară.
Congresul a oferit oportunități de a construi conexiuni și relații pentru diseminarea cunoștințelor de asistență medicală și leadership în diferite specialități, culturi și țări. Cei trei piloni ICN – Practica Profesională, Reglementarea și Bunăstarea socio-economică – au încadrat programul științific și schimbul dinamic al experiențelor și expertizei celor prezenți.
Din lucrările prezentate, din sesiunile de dezbateri și dialogurile care au avut loc au reieșit preocupările și direcțiile de acțiune ale organizațiilor și asociațiilor profesionale ale asistenților medicali pentru a demonstra și a promova contribuția medicală la o politică de sănătate informată și durabilă, susținerea contribuției asistenților medicali la asistența medicală bazată pe dovezi și încurajarea abordărilor de rezolvare a problemelor privind nevoile prioritare ale sănătății, crearea oportunităților pentru un schimb aprofundat de experiență și expertiză în cadrul și dincolo de comunitatea internațională a asistetenților medicali.
Curricule inovatoare de îngrijiri de sănătate, parteneriate solide cu instituții relevante din sănătate, conectarea cu populația și comunitățile – acestea reprezintă viitorul în acordarea asistenței medicale de calitate și consolidarea sistemelor de sănătate”, a declarat Estera Stămoiu, Președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.