3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Examen final pentru echipele de intervenţie la avalanşă!

Alte Știri

Pe 19 februarie, după nouă zile de efort, cele şase echipaje canine înscrise în Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţia la Avalanşă au susţinut examenul final. Standardul necesar, identic cu cel francez, este ca echipajul să acceadă pe schiuri sau rachete de zăpadă zona de intervenţie, unde trebuie să găsească două victime, bine îngropate în zapadă. Tematica şcolii, elaborate împreună cu specialiştii francezi din Savoia, a avut în plus faţă de şcoala franceză şi accesul prin mijloace alpine (rapel, lansare) cu câinele. Cele şase echipaje canine au fost evaluate şi îndrumate timp de trei zile, în ianuarie, de către Jeanlou Eberhardt şi Jordy Mege, la antrenamentul organizat de către Salvavamont Argeş şi Salvamont Savoia la Cota 2000 Transfăgărăşan, fiind considerate toate, apte să intre în stagiul final. La antrenament au participat 54 de salvatori din douăsprezece judeţe, între care şi echipajele canine candidate.
Stagiul a fost organizat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Salvamont Argeş, la cabana Capra pe Transfăgărăşan, în judeţul Argeş. Proaspeţii absolvenţi sunt: Pascu Dumitru (SV) cu Erik, rasa Malinois; Robert Kovacs (MS) cu Tas, Ciobănesc Belgian; Dan Ducă (AG-Câmpulung) cu Haiduc, rasa Ciobănesc german; Ion Sănduloiu (AG) cu Dara, rasa Border Collie; Lucian Kieltsch (SB) cu Gun, rasa Labrador; Cristian Brecică (CS) cu Xara, rasa Malinois. Au participat şi exemplificat şi ceilalti doi caini specializati în salvarea din avalanşa din România: Helios (brevetat de Ministerul de Interne din Franţa şi ANENA) condus de Ion Sănduloiu şi Vreni, primul caine brevetat de către ANSMR, anul trecut, condus de Cristian Brecică.
În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din România este format din şase conductori cu un total de opt câini brevetaţi. Judeţul Argeş are doi conductori, cu trei câini brevetaţi pentru acest gen de salvare.
Stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenţie canină la avalanşa. Candidatul este necesar să fie calificat ca salvator montan, întrucat schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanşei, precum şi cunoaşterea detaliată a procedurilor de intervenţie la avalanşă sunt elemente care trebuiesc stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină.
Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este entitatea abilitată iîn formarea, calificarea şi specializarea salvatorului montan în ţara noastră, prin Şcolile Naţionale Salvamont (etape de începători şi avansaţi, cu sezonalitate vara şi iarna) şi prin Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţia la Avalanşă.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie