S-a născut la Câmpulung Muscel și a crescut într-o familie de profesori. Tatăl de chimie, mama de limba română. Când a terminat liceul, a vrut să dea admitere la Conservator. Tatăl a încurajat-o să facă totuși Facultatea de chimie. Câțiva ani mai târziu însă, avea să se întoarcă la pasiunea ei și să devină absolventă de Conservator.
După ce a terminat Facutatea de chimie, a rămas la Universitate, unde câțiva ani a fost asistent. În 1998 a câștigat o bursă pentru un postdoctorat la Universitatea din Pretoria, în Africa de Sud, unde și-a continuat munca de cercetare.
Raluca Van Staden își amintește că atunci când a plecat din România n-avea substanțe cu care să facă experimente, iar în Africa de Sud trebuia doar să-și dorească ceva și primea a doua zi. În acea perioadă, alături de colegii ei, avea să facă o serie de descoperiri medicale: senzori pentru depistarea rapidă a TBC-ului, HIV sau hepatitei B. La universitate l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț: Jacobus Frederick van Staden, alături de care va face descoperirea care a făcut-o celebră.
În 2007, a revenit alături de soțul ei în România și și-a continuat cercetările la Institutul Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată, Laboratorul de Electrochimie și PATLAB București. Fără să mai aibă în spate suportul unei universități, Raluca a fost conștientă că trebuie să facă singură rost de bani. A aplicat la multe programe de cercetare, pe care le-a câștigat.
Primește bani în functțe de proiectele de cercetare pe care le câștigă. E fericită că muncește în țara ei, despre care vorbește întotdeauna cu emoție.
Depistarea cancerului în șase minute. Acesta este realizarea unei cercetătoare din Câmpulung, Raluca van Staden, despre a cărei invenție se vorbește în ultima vreme din ce în ce mai des.
Senzorul, obținut după 12 ani de cercetare, este realizat din pastă de diamant și are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, spune în doar șase minute dacă are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată.
Senzorul Ralucăi n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Uneori, biomarkerii apar și ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar. Descoperirea cancerului din sânge în numai câteva minute avea să le aducă Ralucăi și soțului ei premiul PROINVENT, trei medalii de aur și numeroase premii speciale internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles și Moscova.
După ce a devenit celebră, Raluca van Staden nu a părăsit nicio clipă legătura cu Câmpulungul. A participat la fiecare ediție a zilelor municipiului, după ce a fost făcută cetățean de onoare!