15.7 C
Campulung Muscel
joi, 19 septembrie, 2024

Firme de transport din Argeș suspecte că plimbau migranții ca pe oi dintr-o țară în alta, pe sume mari

Alte Știri

Firme de transport din Argeș suspecte că plimbau migranții ca pe oi dintr-o țară în alta pe sume mari.

Percheziții domiciliare la unii transportatori din cinci județe. Este vorba despre Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila. Anchetatorii au stabilit că transportorii vizați în dosar au transportat sute de migranți, iar România era țară de tranzit.

CITEȘTE ȘI. Sunați urgent la 112! Poliția Câmpulung caută această femeie

La acțiune au participat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.  Polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General Poliţiei de Frontieră. Structurile Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. Centrul de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni. Polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate. Ai Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate  Pitești și Ploiești. Serviciilede Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, Olt și Brăila.

CITEȘTE ȘI. Apel umanitar. O familie din comuna Boteni a rămas fără casă în urma unui incendiu devastator

Așadar structurile menționate, au pus în aplicare 38 de mandate de percheziţie domiciliară în cele cinci județe. Este vorba despre săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Unii transportatori vizați aveau pereți falși la benele camioanelor, iar migranții erau înghesuiți în spațiile minuscule. Migranții stăteau ore-n șir ghemuiți cu bagajul sub ei. Pentru așa un transport fiecare plătea câte 1.300 de euro.

CITEȘTE ȘI. Ce s-a întâmplat cu celebrul hotel Muscelul. Singurul din Câmpulung Muscel

Din actele de urmărire penală a reieșit faptul că, în perioada ianuarie – iunie 2023, s-a constituit și a acționat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranți ce includea România (ca țară de tranzit ).

De aici se trecea cu ei spre Ungaria – Italia. Grupul de criminalitate organizată era format din  mai mulți cetățeni români aflați în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate. Aceștia aveau ca scop organizarea și efectuarea de transporturi frauduloase de migranți pe ruta menționată, în schimbul unor sume de bani.

CITEȘTE ȘI. Dacă dețineți aceste bancnote, Banca Națională a României vă răsplătește pe loc

Din cercetări a rezultat că membrii grupului infracțional organizat, constituit în sistem piramidal, au deținut roluri determinate și au acționat pe mai multe paliere.

Astfel, o parte dintre suspecți au coordonat și menținut legătura cu membrii unor rețele transfrontaliere de trafic de migranți. Au primit de la aceștia cereri de transport fraudulos a unor migranți aflați pe teritoriul României. În vederea preluării acestora din locații situate în zona de vest  și transportării frauduloase din România în Italia, la adrese indicate. În schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant astfel transportat și ajuns la destinație.

CITEȘTE ȘI. Cum a ajuns pensiunea celebrului Inu pe mâinile Statului și ce vrea să facă cu locația care se învârte după soare

În realizarea activității infracționale, suspecții au achiziționat autoutilitare și ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri și  modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spații speciale). Spații care să ofere posibilitatea ascunderii migranților transportați pentru a nu fi depistați în mod facil  în eventualitatea unui control.

Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului au identificat și racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele,  în calitate de șoferi sau antemergători. Aceștia, lucrau în schimbul unor sume de sume bani cuprinse între 300 – 500 euro pentru fiecare migrant transportat.

CITEȘTE ȘI. Cea mai bătută de soartă, comună din Argeș. E strigător ce se întâmplă! Aude cineva asta?

Ulterior, după primirea locațiilor unde  erau cazați  migranții de către membrii grupărilor transfrontaliere suspecții  au efectuat predarea acestora către șoferii racolați și îmbarcarea în mijloacele de transport.

Pe lângă asigurarea costurilor privind carburanții, hrana, asigurările și rovignetele, membrii grupului infracțional organizat au pus la  dispoziția șoferilor implicați documente de transport. CMR-uri care nu corespondau realității și sigilii  în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranții. Pentru a  se crea  astfel aparența efectuării unor  transporturi rutiere de mărfuri și a se reduce riscul  unor controale  ale poliției de frontieră.

CITEȘTE ȘI. Nu mai sta la mâna lor! Verifică singur ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat. Recalcularea pensiilor dă bătăi de cap

În acest context și în vederea realizării scopului propus, au fost efectuate mai multe transporturi de migranți de către membrii grupului infracțional organizat. Prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România -Ungaria – Slovenia -Italia. O parte semnificativă a acestora fiind însă depistate de către autoritățile de poliție din România 610 migranți în 27 episoade distincte.

  • Ungaria 8 migranți în luna aprilie 2023.
  • Slovenia 20  migranți în luna martie 2023 și 59 în iunie 2023.
  • Italia 28 migranți depistați în luna iunie 2023, ca urmare a colaborării polițienești și judiciare, dar și prin intermediul ordinelor europene de anchetă și cu sprijinul EUROJUST ȘI EUROPOL.

CITEȘTE ȘI. Cea mai bătută de soartă, comună din Argeș. E strigător ce se întâmplă! Aude cineva asta?

Este de menționat faptul că ancheta penală aflată în derulare la acest moment, a evidențiat că membrii grupului infracțional organizat au derulat activități de trafic de migranți și în  intervalul ianuarie – august 2024. Prin folosirea aceluiași mod de operare, remarcându-se o specializare a suspecților în modificarea autovehiculelor de transport cu scopul de a îngreuna  depistarea migranților.

CITEȘTE ȘI. Argeșul pe primul loc. Are mai nou o aplicație care te anunță când vin gunoierii pe strada ta

Autoritățile au reușit însă oprirea unui număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul la data de 29.08.2024 în punctul de trecere a frontierei române către Ungaria.

Acțiunea efectuată în prezenta cauză, este intitulată generic ”Operațiunea TRAFFIC JAM” .

Aceasta beneficiază de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. Al jandarmilor din cadrul  Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și  Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Veste imensă pentru acești pensionari. Marea recalculare a pensiilor se reia

Veste imensă pentru acești pensionari. Marea recalculare a pensiilor se reia. Guvernul analizează o propunere care vizează majorarea pensiilor...

Alte știri din aceeași categorie