Fix la 140 de ani de la moartea lui Iancu Lerescu s-a sfințit o cruce nouă! Autoritățile locale împreună cu un sobor de preoți și mulți alții au urcat în vârful la Iaru pentru a marca acest eveniment foarte important pentru comunitatea lereșteană.
Comuna Lereşti este situată în nordul Judeţului Argeş, în pitoreasca zonă a Muscelului…
Monumente ale naturii ca Piatra Craiului, Păpuşa şi Iezerul, Defileul Dâmbovicioarei şi cheile Dâmboviţei, minunatele locuri de odihnă ca Voina, Brusturet, Dealul Sasului, Valea lui Ivan, îi conferă un statut aparte…
Lereştiul este așezat pe partea stângă a apei “Râul Târgului” , străbătuta de drumul judeţean 734. Comuna este străjuita armonios de două dealuri lungi şi împădurite. La răsărit se află prelungirea culmii muntelui Strâmtu, numită “Plaiul Oilor”, deoarece pe aici primăvara urcau oile la munte, la păşunat şi tot pe aici, toamna coborau. Acest deal are 970 m în punctul numit “Poiana Fântânii” şi 1.074 m în cel numit “Poiana Fetii”.
La apus localitatea este străjuită de culmile “Pojorâta” şi “Coasta Râului”, prelungirile muntelui “Lalu” (care se lasă înspre sud până pe platoul “Grui”, la vest de Câmpulung) având următoarele cote: la sud în punctual numit “Măgura” 889 m, către centrul comunei, “în vârf la Iaru” 800 m, iar în partea de nord în punctul numit “Ferigi” 887 m. Valea în care este aşezată comuna are o altitudine cuprinsă între 660 m la sud, 730 m la nord, altitudinea nucleului principal fiind de 665 m.
Recondiționarea crucii lui Iancu Lerescu a fost realizată din donaţii. Pentru lereșteni acest eveniment înseamnă un moment de mare bucurie, pentru că scrie istoria comunității și cu ajutorul factorilor implicați a fost marcat într-un an extrem de important pentru România, în Centenarul Marii Uniri.
De-a lungul celor 140 de ani de la moartea cruntă a lui Iancu Lerescu crucea s-a degradat, a fost acoperită cu frunze uscate aflându-se în interiorul unei grădini, lângă un gard. Reamintim faptul că un aspect al nesupunerii generate de nemulţumiri în Lereştii secolului XIX îl constuie evenimentul care a avut loc joi, 5 octombrie 1878 chiar la ora 14.00, când stăpânul moşiei Lereşti, Ion (Iancu) Lerescu a fost ucis cu focuri de armă în timp ce se afla în varf la Iaru.
Fără să se fi stabilit cu exactitate autorii acestui asasinat, tradiţia orală spune că ei ar fi fost unii ai lui Vulpoiu, care venind seara acasă şi constatând că femeia nu are ce le pune pe masă întrucât venise boierul şi le luase totul, au recurs la uciderea lui, în localitate circulând multă vreme vorba că astia i-au pus capac. Acţiunea a avut însă un caracter izolat, având drept cauză imediată motivul arătat mai sus. Ion – Iancu Lerescu a fost înmormântat în faţa Bisericii Sfinţii Voievozi, dovadă a poziţiei înalte pe care o avea în comunitatea lereşteană. Mai târziu, când bisericii i s-a adăugat şi partea de apus, mormântul a fost mutat în interior, fiind marcat de mozaicul pardoselii, iar crucea încastrată în zidul dinspre sud, aşa cum se găseşte şi astăzi.