Începând din luna iunie a acestui an, în tot judeţul Argeş vor ajunge 36 de microbuze şcolare cu o capacitate de 16+1 locuri, ce vor veni în sprijinul elevilor care fac naveta pe distanţe mari.
Câte microbuze puse la ,,bătaie” de minister vor ajunge în judeţul Argeş?
– În judeţul Argeş vor ajunge 36 de microbuze, din cele 600 de microbuze achiziţionate de MDRAP pentru şcoli. Undeva, la începutul lunii iunie, încep să vină primele microbuze. Este vorba de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, achiziţionate la o valoare unitară de circa 26.784 euro (cu TVA inclus), fondurile fiind asigurate din vânzarea de certificate verzi, conform OG 12/2013. Microbuzele vor fi repartizate în judeţul Argeş prin ordinul comun semnat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, în baza analizei solicitărilor depuse.
Cine va lua în primire microbuzele şi se vor ocupa de buna-funcţionare a lor, în localităţile unde ajung?
– Microbuzele pe care noi le vom primi, vor fi transferate către primării. Ministrul va da la vremea respectivă o circulară prin care să se găsească baza legală să se treacă tot mecanismul de primărie, transportul va fi asigurat de comunitatea locală plus întreţinerea microbuzelor, plus şoferul, primăria trebuie să se ocupe, de acestea. Pentru microbuzele noi se vor face angajări pentru şoferi, ministerul se va ocupa de tot.
Anul acesta se mai acordă fonduri europene nerambursabile, destinate infrastructurii educaţionale?
– O altă problemă de care noi, Inspectoratul Școlar Judeţean Argeş trebuie să ne ocupăm rapid este cea a suplimentării fondurilor europene nerambursabile destinate infrastructurii educaţionale. În perioada 12 martie – 16 mai vor putea fi depuse noi cereri de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR), Axa 3, Domeniul Major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Noul apel de proiecte lansat are o co-finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în valoare de 150 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării până la 200 de milioane de euro şi vizează finalizarea investiţiilor începute din alte surse de finanţare şi care, în prezent, stagnează din lipsă de fonduri.
Prin ce modalităţi veţi lua legătura cu directorii de şcoli, care au instituţiile în reabilitare şi au nevoie de bani?
– Vom face acest anunţ, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş şi vom lua legătura cu directorii care să ia, la rândul lor legătura cu primarii şi să facă ceea ce trebuie. O altă condiţie obligatorie o reprezintă finalizarea investiţiilor până la data de 31 decembrie 2015.
Cum veţi convinge primarii care sunt speriaţi de DNA din cauza lucrărilor derulate la şcoli?
– Primarii nu pot sta să nu mai facă nimic doi ani, de acum înainte. Trebuie să deruleze proiectele în folosul comunităţii. Noi avem situaţia cu stadiul lucrărilor şi le-o vom comunica.
Alte noutăţi mai aveţi?
O altă noutate este scăderea vârstei de învăţământ obligatoriu până în 2018, la trei ani, adică în 2015 să scădem la 5 ani, 2016 la 4 ani şi până în 2018 la 3 ani. Trebuie să avem baza de date să se ştie de fiecare copil şi când se mută dintr-un judeţ în altul.
Vă vedem destul de des pe la şcolile din Câmpulung, cum lucraţi cu cadrele didactice?
– Este o zonă cu cadre bine pregătite, am fost la colegiul Dinicu Golescu şi la colegiul Carol I, am văzut preocuparea pentru un ambient performant s-au făcut lucrări de investiţii, s-au investit bani de la primărie şi minister, s-au făcut lucrări de reabilitate. Am văzut subsolul colegiului Carol I, ce va avea o valabilitate de zeci de ani de acum înainte, datorită consolidărilor care s-au făcut. Pot spune că la Câmpulung s-au făcut lucruri bune pentru cele două instituţii şcolare de referinţă ale oraşului. S-au mai făcut şi la alte colegii fiecare sunt buni pentru ce şi-au ales să facă. Sunt foarte mulţumit de cadrele didactice de la Câmpulung, am o afinitate deoarece la colegiul Carol I am făcut liceul pedagogic, am amintiri frumoase, nu ai cum să nu iubeşti acele locuri şi acei oameni ai vremurilor.