4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Formularul care dă bătăi de cap, contribuabililor!

Alte Știri

De la începutul anului în curs, sistemul split TVA este aplicat de firmele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon, și cele aflate în insolvență, acestea din urmă având obligația de a notifica Fiscului aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA.

În plus, pentru implementarea noului sistem pot opta și companiile ce nu sunt obligate prin lege, dar care vor să beneficieze de o reducere cu cinci puncte procentuale a impozitului. Prin intermediul unui act normativ, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat formularul 086, astfel încât acesta să cuprindă acum toate situațiile amintite.

Din 2018, sistemul split TVA a devenit obligatoriu doar pentru firmele înregistrate în scopuri de TVA cu datorii reprezentând TVA peste un anumit cuantum și pentru cele aflate în insolvenţă, restul companiilor având libertatea să îl implementeze, situație în care trebuie să notifice organul fiscal în acest sens (firmele care aplică de bunăvoie sistemul beneficiază de o reducere cu cinci procente a impozitului pe profit/pe veniturile micro – detalii, aici).

În plus, obligația de a notifica Fiscului aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA revine și firmelor aflate în insolvență, cele care trebuie să informeze instituția despre acest aspect până la data de 1 a lunii următoare intrării în insolvență.

De asemenea, prin legea de aprobare a Ordonanței split TVA s-au stabilit și condițiile în care persoanele impozabile, care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA, fie opțional, fie în mod obligatoriu, pot renunța la aplicarea acestuia.

Din acest motiv, se impunea actualizarea documentului de notificare, respectiv formularul 086. Astfel, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 106 din 2 februarie 2018 a apărut și a intrat în vigoare Ordinul ANAF nr. 223/2018 pentru aprobarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului 086 “Notificare privind aplicarea/renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA”.

Noul formular (086) “Notificare privind aplicarea/renunţarea la aplicarea mecanismului de platã defalcatã a TVA” aprobat recent va conţine rubrici adecvate fiecărei situaţii în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia să transmită organului fiscal notificări privind aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA în conformitate cu modificările legislative apărute începând cu 1 ianuarie 2018.

Reamintim cã de la data de 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA devine obligatorie doar pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care înregistrează obligatii fiscale restante reprezentând TVA peste un anumit cuantum sau se află sub incidenţa legislaţiei nationale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Celelalte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcată a TVA, fiind obligate să notifice organul fiscal competent în acest sens.

Pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017 a fost impusă obligaţia de a notifica organului fiscal competent de aplicarea plăţii defalcate a TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care aceştia au intrat sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

De asemenea, s-au stabilit şi conditiile în care persoanele impozabile, care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA, fie opţional, fie în mod obligatoriu, pot renunţa la aplicarea acestui mecanism.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie