Gestul banal pe care îl faci la volan și te arde la buzunare de 10.000 de lei. Cei ce trec cu mașina prin albia unei ape curgătoare de la munte, potrivit noii legislații privind pescuitul și protecției resursei acvatice vii, care se aplică de câteva zile pot risca amenzi usturătoare dacă sunt prinși.
În esență, Legea 176/2024 a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii, aplicabilă din 6 iunie, vizează înăsprirea sancțiunilor din domeniu. Astfel încât abaterile de la această legislație să se rărească.
CITEȘTE ȘI. Ce trebuie să știe toți șoferii despre motorină! Ce decizie s-a luat
Printre foarte multe alte prevederi, noua lege stabilește că “circulația autovehiculelor de orice tip și transportul cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte” reprezintă o contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă.
Gestul banal pe care îl faci la volan și te arde la buzunare de 10.000 de lei
CITEȘTE ȘI. România din locul Sfânt al Muscelului. Ce secrete ascunde Mânăstirea Nămăiești legate de Regina Maria, Paris și apostolii Domnului Isus!
Mai exact, în aceste cazuri, amenda aplicabilă este cuprinsă între 6.000 și 10.000 de lei. În plus, legea spune că această abatere se sancționează și cu “reținerea și suspendarea pe o durată de 120 de zile a permisului, licenței. Sau a autorizației de pescuit comercial, după caz”, conform avocat.net.
CITEȘTE ȘI. Cine sunt românii super norocoși care scapă de impozite pe toate liniile
Măsura nu este una nouă. Ea regăsindu-se și în vechea legislație din domeniu (OUG 23/2008), doar că nivelul amenzilor era mai mic.
Astfel, pentru circulația autovehiculelor de orice tip și transportul cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte, șoferii riscau, până la apariția noii legi, amenzi de până la 8.000 de lei.
CITEȘTE ȘI. Vând casă cu 7.000 de euro și cu teren mult. Anunțul care a șocat pe toată lumea, dar e real!
Tot cu amenzi de până la 10.000 de lei se poate sancționa acum și deținerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale admise provenite din pescuitul comercial. Comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau în scop științific. Dar și pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție.
CITEȘTE ȘI. Ce români vor pierde în scurt timp, tichetele de masă
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.