Agenţia “Help Travel”, operată de firma HELP TRAVEL HTDA SRL-D, promitea vacanţe ieftine, dar şi-a luat şi propria vacanţă după ce a încasat banii de la oameni, apoi site-urile proprii helptravel.ro şi magazinuldevacante.com au fost închise. Patroana agenţiei, Adina-Nicoleta IONESCU (foto), mai este asociat majoritar într-o firmă, HTDA EXCLUSIV SERVICES SRL, declarată inactivă de către ANAF în martie 2013. Partenerul de afaceri al acesteia, Daniel Sorin SURDU, are şi el o firmă specializată pe “activităţi ale tur-operatorilor”, GET A HOTEL SRL, dar şi aceasta a fost declarată inactivă la un an de la înfiinţare. Agenţia de turism “Help Travel” funcţiona prin intermediul firmei HELP TRAVEL HTDA SRL-D (J03/313/2011; CUI 28109866), societate înregistrată în localitatea Crâmpotani, judeţul Argeş, având cel puţin un punct de lucru în Bucureşti. Înfiinţată la data de 1 martie 2011, de către IONESCU Adina-Nicoleta, în calitate de unic asociat şi administrator, firma a raportat în 2011 o cifră de afaceri de 76.003 lei şi un profit net de 21.923 lei, iar în 2012 a înregistrat afaceri de 228.037 lei şi un profit net de 48.513 lei. Pentru anul 2013, societatea nu figurează cu bilanţul depus. Oferta agenţiei cuprindea vacanţe în ţară şi străinătate, la preţuri extrem de atractive, motiv pentru care nu au fost puţini cei care şi-au pus speranţele într-un sejur fascinant. Unii dintre clienţi au avut surpriza, însă, să constate că la data de 16 iunie 2014, Autoritatea Naţională pentru Turism a retras licenţa agenţiei, pe motiv că nu avea poliţă de asigurare. La presiunea clienţilor îngrijoraţi pentru vacanţele achiziţionate, patroana Adina-Nicoleta Ionescu a invocat faptul că firma ar fi intrat în insolvenţă, dar la Tribunalul Comercial Argeş, acolo unde ar trebui să fie înregistrată cererea de insolvenţă, nu figurează niciun dosar de insolvenţă al firmei HELP TRAVEL HTDA SRL-D. Între timp, cele două site-uri pe care erau popularizate ofertele agenţiei, helptravel.ro şi magazinuldevacante.ro, au fost închise, astfel încât nu mai este disponibilă nicio modalitate de contact cu responsabilii agenţiei.
Ca tacâmul să fie complet, firma HELP TRAVEL HTDA SRL a pierdut în ianuarie 2014 un proces cu un creditor, fiind obligată la plata a peste 500 de milioane de lei vechi, iar în data de 21 iulie 2014 a intrat în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP) cu un bilet la ordin în valoare de 179.948,66 lei, refuzat la plată din lipsă totală de disponibil. La momentul respectiv, contul din “Garanti Bank” al firmei figura cu menţiunea “proprie sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”.
Afaceri trase pe linie moartă, dar cu potenţial de ţepar
Conform Registrului Comerţului, Ionescu Adina-Nicoleta mai funcţionează ca persoană fizică autorizată: IONESCU ADINA NICOLETA, PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ (F03/546/2008; CUI 24014640) şi mai are calitatea de asociat şi administrator în firma HTDA EXCLUSIV SERVICES SRL (J03/434/2012; CUI 29991874), ambii agenţi economici fiind înregistraţi tot în Crâmpotani, judeţul Argeş. Societatea HTDA EXCLUSIV SERVICES SRL a fost înfiinţată în martie 2012, având ca obiect de activitate “Agenţii imobiliare”. În această firmă, Ionescu Adina-Nicoleta deţine 60% din capitalul social, diferenţa de 40 de procente fiind în posesia asociatului SURDU Daniel Sorin. Acesta din urmă mai este unic asociat şi administrator al firmei GET A HOTEL SRL (J23/1364/2013; CUI 31602049), înfiinţată în mai 2013 şi specializată pe “Activităţi ale tur-operatorilor”. GET A HOTEL SRL a fost declarată inactivă de către ANAF în aprilie 2014, cu inactivare începând cu data de 23 mai 2014. Pe numele acestei firme nu figurează nicio agenţie de turism licenţiată, conform listei de pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Turism (http://turism.gov.ro/informatii-publice). Mai mult, şi firma HTDA EXCLUSIV SERVICES SRL a fost declarată inactivă de către ANAF în februarie 2013, cu inactivare din data de 25 martie 2013. În ceea ce priveşte păgubiţii agenţiei “Help Travel” (turişti sau parteneri de afaceri), aceştia au la îndemână variantele formulării unor sesizări la Protecţia Consumatorilor şi/sau a unor plângeri penale. Din păcate, experienţele anterioare (cu alte agenţii) au demonstrat că, de obicei, ţeparii nu păţesc nimic, iar turiştii rămân cu paguba…sursă antiţepari.ro