Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cmHg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune, iar dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.
Ritmul cardiac, cunoscut şi sub denumirea de puls, reprezintă bătăile inimii unui om în decurs de un minut. Un puls normal depinde de individ, de vârstă, de starea inimii, dacă persoana stă pe loc sau se află in mişcare, dacă ia medicamente, dar poate fi influenţat de temperatura aerului şi de spaţiul în care se află.
Frecvenţa pulsului se exprimă în număr de bătăi pe minut (bpm) şi are valori normale diferite în funcţie de vârstă:
nou-născut: 100 – 150 bmp;
sugar 3-6 luni: 90 – 120 bpm;
sugar 6-12 luni: 80 – 120 bpm;
copii 1-10 ani: 70 – 130 bpm;
copii peste 10 ani şi adulţi: 60 – 100 bpm.
Monitorizarea pulsului este o investigaţie fundamentală în descoperirea unei afecţiuni cardiace. Mai mult, conform Asociaţiei Naţionale a Accidentului Vascular Cerebral, măsurarea pulsului o dată pe lună poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC). Este recomandat ca verificarea să fie realizată atât în stare de repaus, cât şi atunci când supunem organismul unui efort intens. Se afirmă că oamenii cu puls mai rar au un prognostic cardiovascular mai bun.
Trebuie să nu uiţi că un puls mai mic de 60 de bătăi pe minut poate semnala anumite probleme medicale, dacă este însoţit şi de alte simptome. Tensiunea arterială se măsoară în cmHg (mercur) şi are două valori (de exemplu, 12,8). Prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică (presiunea sângelui când inima pompează sânge), iar a doua tensiunea arterială diastolică (presiunea când inima nu pompează sânge). Periculoasă este atât creşterea tensiunii mari (sistolice), cât şi a celei mici (diastolice).