Imagini care îți taie respirația. Oltul poate fi trecut la pas. Canicula bate-o vina sau e mână umană? Oricum cei care tranzitează Valea Oltului rămân șocați când văd imaginile fără apă iar prin unele zone s-au format cratere.
În ultima postare din Facebook a celor de la Apele Române este următorul mesaj oficial:
“Acestea sunt două din acțiunile zilnice curente pe care colegii noștri de la nivel bazinal le desfășoară de-a lungul cursurilor de apă.
Ultimele două lucrări au fost prezentate recent de colegii noștri de la
Apele Române Olt, respectiv:
Decolmatare și consolidare de mal pe pârâul Cerna la Stroești;
Decolmarea și întreținerea râului Lotru la Voineasa.
Toate aceste intervenții le executăm pentru asigurarea secțiunii optime de scurgere a apei.
Lucrările au ca scop punerea în siguranță a obiectivelor socio-economice, drumurilor comunale, gospodăriilor riverane, precum și a lucrărilor hidrotehnice.
Ce este decolmatarea
Înseamnă curățarea acestuia de materialul aluvionar depus de râuri (mâl, pietriș și bolovani). Aluviunile îngustează în timp secțiunea de scurgere a apei în albie. Prin îndepărtarea acestora se asigură o scurgere mult mai bună a apei, mai ales toamna, în perioadele ploioase.
De ce este importantă
Albia este curățată de materialul aluvionar depus;
Se măresc secțiunile de scurgere;
La precipitații abundente, albia poate prelua o parte din surplusul de apă.
5 sectoare de râu au secat în această vară
La nivelul bazinului hidrografic Argeș Vedea, fenomenul de secare este monitorizat pe cursurile de apă cu stații hidrometrice.
În prezent acesta este înregistrat la stațiile:
Dobrești pe râul Cârcinov,
Furculești – râul Urlui,
Vârtoapele – pârâul Cainelui,
Poienari – râul Sabar,
Crovu – râul Glavacioc.
La stația hidrometrică Gura Foii- râul Potop se înregistrează fenomenul de băltire, fenomen premergător secării (există apă fără curgere).
Lipsa precipitațiilor se resimte acut și în volumele de apă existente în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș.
Dacă la începutul lunii iunie 2024, rezerva de apă existentă era de 632,66 milioane mc reprezentând un grad de umplere de 85,9 %, la finalul lunii august 2024 aceasta a scăzut la 566,64 milioane mc, adică 76,9 % grad de umplere. Volumul de apă cel mai mare este înmagazinat în acumularea Vidraru pe râul Argeș (381,50 milioane mc), restul acumulărilor având un coeficient de umplere în medie de 60 %.
În aceste condiții, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea recomandă utilizarea resurselor de apă echilibrat și responsabil, mai ales că și în luna septembrie se anunță deficit de precipitații.