2.4 C
Campulung Muscel
joi, 21 noiembrie, 2024

Imagini spectaculoase de la peste 1000 de metri cu Cetatea Poienari, reabilitată. Când se va redeschide pentru turiști

Alte Știri

Imagini spectaculoase de la peste 1000 de metri cu Cetatea Poienari, reabilitată. Când se va redeschide pentru turiști. Lucrările de consolidare și restaurare de la Cetatea Poienari, realizate în urma unui proiect european accesat de Consiliul Judetean Arges în valoare de 23,3 milioane lei, din care 13,6 milioane lei a fost contribuția noastră, se apropie de final.

CITEȘTE ȘI. Se construiește în Argeș o mânăstire ca pe Athos, cu slujbe la lumina lumânărilor

“În curând vom face recepția și, în funcție de condițiile meteo, vom vedea dacă o vom deschide accesului publicului încă de anul acesta sau din primăvara anului viitor.

Dacă în 2019, ultimul an în care cetatea a putut fi vizitată, înregistram 100.000 de turiști, ne dorim ca, după această intervenție și după ce vom reuși să instalăm și un mijloc de acces mecanizat care să completeze cele 1480 de trepte (reabilitate și ele în totalitate), să triplăm numărul turiștilor” a spus vicepreședintele Adrian Bughiu.

CITEȘTE ȘI. Uimitor cum a fost transformată această casă de niște mâini dibace! Dacă toate ar ajunge așa, ar fi vis!

@www.ziaruldinmuscel.ro

#ziaruldinmuscel #ziaruldinmuscelro

♬ Paisajes Naturales – Relajacion

Cetatea Poienari reședința lui Vlad Țepeș

Ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, şi având la început doar un turn, Cetatea Poienari a fost extinsă în timpul lui Vlad Ţepeş. Aflată aproape de Barajul Vidraru, a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind edificată ca post de fortăreaţă contra otomanilor. A fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.

CITEȘTE ȘI. Doamneeeee. Ce se întâmplă cu Paștele în anul 2025. Habar nu aveți!

Deşi cetatea este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poienari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, după cum se arată într-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul la 8 aprilie 1546. Cu acest nume o întâlnim în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, dar şi în cronicile din secolele XVII-XVIII.

CITEȘTE ȘI. Celebrul cașcaval după o rețetă unică din România, face Argeșul de poveste

De la Pitești și până la cetatea Poienari din comuna Arefu-Argeș sunt aproximativ 65 de kilometri. Comparativ cu acum 15-20 de ani, când drumul era plin de gropi și denivelări, acum carosabilul e impecabil. Pe porțiunea dintre Curtea de Argeș și Arefu au apărut numeroase pensiuni în ultimii ani. Asta și pentru că zona este una extrem de ofertantă din punct de vedere turistic pentru turiștii români și străini.

CITEȘTE ȘI. Ce sumă plătești lunar pentru o Dacia Duster luată prin leasing pe 4 ani. O poți da înapoi, dacă nu îți mai convine

În Curtea de Argeș pot fi vizitate două monumente excepționale – Biserica Domnească și Mănăstirea Curtea de Argeș. Și tot la Curtea de Argeș pot fi văzute mormintele regilor și reginelor României. Iar după cetatea Poienari puteți merge pe Transfăgărășan și la barajul Vidraru, alte două obiective extrem de cunoscute.

CITEȘTE ȘI. Schitul din Argeș dedicat Sfântului Nectarie ce datează din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân

@www.ziaruldinmuscel.ro

#ziaruldinmuscelro #ziaruldinmuscel

♬ Adventure – Mapa

În iulie 2021, Consiliul Județean Argeș a semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, compusă din firmele EURAS – ARHING. Lucrările au început în vara anului 2022 și vor fi gata în această toamnă. Cetatea Poienari se va redeschide pentru turiști în primăvara anului 2025.

CITEȘTE ȘI: O casă unică pe glob, cu o cascadă naturală în curte poate fi găsită numai în județul Argeș din România

Cum cetatea este foarte greu accesibilă, cele mai multe materiale au fost aduse cu elicopterul.

Treptele o provocare pentru oricine

De cum ajungi la poalele cetății Poienari, trebuie să ai picioarele în formă și suflul bun. De ce? Pentru că ai de urcat nu mai puțin de 1.480 de trepte până sus, la altitudinea de 850 de metri, unde se află cetatea.

CITEȘTE ȘI. Cel mai mai mare lac din ghips din România este de găsit în Argeș

Cele 1480 de trepte ale Cetății Poienari din Argeș

O provocare pentru oricine. Însă când ajungi la cetate nu regreți niciunul dintre mulții pași făcuți. Cetatea este foarte interesantă ca structură, iar panoramele din jurul său îți taie respirația. Mult verde combinat cu toate culorile toamnei pe dealurile din jur și imagini desprinse parcă din 1001 de pasteluri.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

Ultimele Știri

Consiliul Județean Argeș a achiziționat 45 de microbuze electrice școlare

Consiliul Județean Argeș a achiziționat 45 de microbuze electrice școlare. Primele cinci microbuze școlare au ajuns în școli. Educația...

Alte știri din aceeași categorie