Facem haz de necaz, sau ne luăm cu mâinile de cap când vedem cu ce se mai ocupă miniştrii noştri…. Păi o distinsă doamnă ministru de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a dat un ordin de …. mutate a unei berze de pe un stâlp din comuna Schitu Goleşti la 600 de metri vest pe un alt stâlp de electricitate. De greutatea ordinului a avut grijă şi Academia Română, iar rezultatul celor două minţi înţelepte a fost publicat şi în Monitorul Oficial.
Redăm articolul prin care se mută cuibul berzei: “Art. 1 – Prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri vest pe un alt stâlp de electricitate. Art. 2 – Relocarea cuibului de barză prevăzut la art. 1 se va face cu personal tehnic de specialitate“, se arată în ordin.
Acum când vedem cu ce se ocupă miniştrii, ne întrebăm şi cam cu ce se ocupă… barza, cea care se va întoarce la cuibul pe care l-a lăsat curat astă toamnă şi pe care acum… l-a furat cineva.
Suntem convinşi că doamna ministru a emis un ordin care a fost înfipt, lipit sau ataşat stâlpului pe care înaripata avea cuib prin care îi va fi transmis ordinul de mutare şi nu în ultimul rând locaţia unde i-a fost mutată casa. Altfel săraca barză, dar şi consortul său, vor fi nevoiţi să facă plângere la poliţiştii din comună pentru violare de domiciliu, furt şi alte… cine mai ştie ce infracţiuni, comise de persoane necunoscute de ea, barza, proprietara cuibului, pe timpul cât barza a fost plecată în ţările calde… Ce să mai spunem decât că în România nici să pleci în concediu nu-ţi mai vine… cine ştie ce surprize te aşteaptă când te întorci…
Trebuie văzut acum care este personalul care va muta cuibul, cine sunt cei care sunt denumiti în art 2 «personal tehnic de specialitate», cine sunt cei care sunt specialişti în mutarea cuibului, în ce condiţii, în ce interval orar va fi mutat cuibul…
Trebuie menţionat că acest cuib va fi mutat pentru că un localnic din Schitu Goleşti este deranjat de faptul că barza îi murdăreşte proprietaea, şi omul în nenumărate rânduri a vrut să dărâme cuibul de barză. Cum acesta a fost plecat prin ţările calde, la muncă, a dispus de bani, nu ca barza falită, şi a făcut demersuri să îi fie mutat cuibul înaripatei de lângă proprietatea lui. Ordinul de ministru a fost dat, dar acum mai e o întrebare, dacă amărâta de barză şi consortul său vor vrea să îşi refacă cuibul pe respectivul stâlp, ce va face reclamantul, unde se va mai adresa? Cum va demonstra că barza a luat la cunoştinţă faptul că i s-a schimbat adresa de domiciliu???
Trebuie precizat că berzele pleacă în ţările calde la începutul lunii septembrie, gonite fiind de frigul toamnei. La întoarcere, primul venit este intotdeauna masculul, cel care verifica teritoriul, fiind urmat la 4-5 zile de femelă. Unei familii de berze îi sunt necesare 8 zile pentru a-şi construi un cuib înalt de aproape 1m şi lung de circa 2 m. Locurile tradiţionale pentru cuibărit se află în apropierea satelor sau a câmpiilor, pe acoperişurile caselor, pe hornuri, pe vârfurile copacilor sau ale stâlpilor de telegraf sau de înaltă tensiune. Ea soseşte o dată cu primăvara şi are mai multe reprezentări simbolice: «Se spune că aduce noroc casei unde îşi face cuibul şi că o fereşte de foc şi fulgere, se crede că va fi mare noroc în casa pe care barza îşi face cuibul», spun bătrânii noştri.
Nu putem concluziona decât că suntem o ţară de tâmpiti!