Timp de trei zile, localitatea Curtea de Argeş se transformă într-un oraş din secolul al XV-lea care să reamintească de Ţara Românească cu principi înţelepţi şi războinici, cu vremuri în care onoarea era la ea acasă pe meleagurile argeşene. Vineri, 3 iulie începând cu ora 17.00, are loc parada de deschidere, urmată de lupte demonstrative cu arme specifice secolului al XV-lea şi un concert susţinut de tinerii coordonaţi de profesorul Cristi Matei (folk), Viorel Piţigoi şi trupa „Balde Strings”.
Sâmbătă, 4 iulie este dedicată luptelor, statuilor vii, jonglerilor şi înghiţitorilor de flăcări. În peisaj îşi fac loc recitaluri cu Tică Lumânare (ex trupa „Karma”) şi trupa „Trei parale”. Duminică, 5 iulie seara este programat un concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Doina Bascovului” şi artiştii Centrului de Cultură şi Arte „George Topârceanu” din Curtea de Argeş. În cele trei zile de festival copiii doritori sunt iniţiaţi în tainele armelor şi elementelor de armură, dacă participă la Şcoala micului scutier.
,,Dorim ca prin acest Festival Medieval să readucem în conștiința locuitorilor Argeșului dar și ai României în general, epoca de început a Țării Românești, cu principi înțelepți și războinici cu vremuri în care onoarea și curajul erau la ele acasă pe meleaguri argeșene. Vrem totodată să le aducem aminte românilor că la Curtea de Argeș a fost prima capitală a Țării Românești, prima Mitropolie, aici s-a emis primul document de cancelarie și aici s-a emis prima monedă. Va fi o adevărată sărbătoare a sufletului românesc, în care pe lângă demonstratii de luptă vom avea muzică de calitate și artiști talentați. Vă așteptăm cu drag în prima capitală a Țării Românești, Curtea de Argeș, în perioada 3-5 iulie”, a declarat primarul municipiului Curtea de Argeș, ing. Nicolae Diaconu. Din echipa de luptători medievali va face parte chiar şi directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, îmbrăcat în costum adecvat, de zale, care va cântări peste 12 kg!