Nu toţi utilizatorii postează pe reţelele de socializare informaţii adevărate. Unii utilizatorii induc în eroare interlocutorii pentru a obţine diverse avantaje (întâlniri reale, o mai mare disponibilitate de a divulga informaţii personale, etc.)
Pentru a evita sa deveniţi victima unor astfel de persoane, asiguraţi-vă mereu că ştiţi cu cine vorbiţi. Evitaţi convorbirile cu persoane necunoscute! Dacă o persoană pe care nu o cunoaşteţi vă solicită informaţii personale, întrerupeţi conversaţia! Dacă aceasta insistă, folosiţi setările de filtrare a interlocutorilor! Fiţi atenţi când stabiliţi întâlniri, prin intermediul reţelelor de socializare, cu persoane străine. Este recomandabil ca la prima întâlnire să fiţi însoţiţi! Nu acceptaţi întâlnirile în locuinţe, autoturisme sau alte locuri retrase. Stabiliţi întâlnirile în spaţii publice!
Fiţi atenţi la informaţiile personale postate
Odată ce informaţiile au fost postate on-line, nu este uşor să le ştergeţi complet. Chiar dacă informaţiile din profilul dumneavoastră au fost scoase, versiuni salvate pot exista în continuare în alte computere.
Reglaţi-vă setările de confidenţialitate astfel ca să fie controlată cantitatea şi tipul informaţiilor pe care doriţi să partajaţi, iar necunoscuţii să vadă doar anumite părţi ale profilului.
Fotografiile, comentariile, mesajele şi postările pe perete împărtăşite ar putea fi văzut de oricine, şi nu sunt detaşabile. Mulţi deseori uită că, alţi oameni decât prietenii lor ar putea vedea informaţiile.
Nu postaţi informaţii care ar putea să vă facă vulnerabil pe dumneavoastră sau familia dumneavoastră (de exemplu, data naşterii, adresa, informaţiile cu privire la rutina de zi cu zi sau planuri de vacanţă).
Aceste informaţii pot fi folosite de infractori pentru a fura identitatea. Utilizatorii care postează adrese, numere de telefon, zile de naştere, şi alte informaţii cu caracter personal se supun riscului de a deveni victime ale unor infracţiuni.
Citiţi politica de confidenţialitate a site-ului înainte de a vă înscrie. Site-urile legitime de reţele sociale vor avea o declaraţie de confidenţialitate care spune cum colectează şi utilizează informaţiile dumneavoastră şi în ce circumstanţe acestea ar putea dezvălui aceste informaţii, fie prin intermediul site-ului sau terţilor.
Unele site-uri ar putea face schimb de informaţii, cum ar fi adresele de email sau preferinţele de afaceri, care ar putea trimite şi spam.
Politicile de confidenţialitate se pot schimba. În unele cazuri, unele site-uri notifică despre modificări. În multe cazuri, continuând să accesaţi sau să utilizaţi serviciile după ce aceste modificări intră în vigoare, sunteţi de acord să respectaţi politica de confidenţialitate revizuită. În caz contrar, ar trebui să citiţi în mod regulat politicile de confidenţialitate şi să revizuiţi informaţiile postate în profil.
Dacă utilizaţi aplicaţii sau vă înregistraţi pentru jocurile din interiorul site-ului nu uitaţi să citiţi politica de confidenţialitate individuală. Să nu credeţi că acestea au aceeaşi politică ca şi cea a site-ului de bază. Unele jocuri on-line sunt înfiinţate pentru utilizarea aspectelor “reţelelor” ale site-ului şi în mod special stipulează că pot folosi informaţiile dumneavoastră şi ale prietenilor dumneavoastră în diferite scopuri. Limitaţi numărul de persoane pe care îi acceptaţi ca prieteni! Dacă sunteţi “prieten” cu oameni pe care nu-i cunoaşteţi, fiţi atent la cantitatea de informaţii pe care o dezvăluiţi!
Atenţie la phishing
E-mailuri care pretind a fi cereri de prietenie de la site-uri de socializare încearcă să direcţioneze oamenii la versiuni false ale acestor site-uri web. Aceste site-uri false pot conţine programe de virusare care ar putea fura informaţii personale şi infecta computerul.
Pentru a vă apăra de phishing:
Nu accesaţi link-urile din e-mailuri, chiar dacă acestea par autentice. Scrieţi mereu adresa site-ului din reţeaua de socializare în browser-ul tău, evitaţi introducerea adresei prin copiere.