Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese administrativ în cazul a patru aleşi locali şi a sesizat organele de urmărire penală în cazul unuia. Printre cei menţionaţi sunt doi consilieri locali din Muscel, ambii declaraţi în conflict de interese administrativ.
Este vorba despre Ionela Ungheanu Mateescu, consilier local la Ţiţeşti. În cazul ei, ANI a constatat că „la data de 25 iulie 2019, în exercitarea mandatului de consilier local, a participat la deliberarea şi aprobarea Proiectului de Hotărâre privind deplasarea Ansamblului Cultural al comunei la un eveniment desfăşurat în străinătate şi a votat inclusiv participarea sa la acel eveniment.
Astfel, consiliera a încălcat dispoziţiile art. 70 (prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin, potrivit Constituţiei şi altor acte normative) şi art. 71 (principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţii publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţie interesului public), din Legea nr. 161/2003 şi dispoziţiile art. 228, alin. (1) (alesul local aflat în conflict de interese are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului legislativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos pentru sine sau pentru: soţ, soţie sau rude ori afini până la gradul a II-lea inclusiv; orice persoană fizică sau juridică faţă de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligaţii; o societate la care deţine calitatea de asociat unic ori funcţia de administrator sau de la care obţine venituri; o altă autoritate din care face parte; orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care face parte, care a făcut o plată către acesta sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestuia; asociaţie sau fundaţie din care face parte) şi (2) (în exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una din situaţiile prevăzute la alineatul (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei Consiliului Local, respectiv Consiliului Judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei), din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019”.
Ionela Ungheanu Mateescu a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază: de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Conform comunicatului Agenţiei Naţionale de Integritate din 29 octombrie 2020, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (…). Persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.