0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

IPJ Argeş: ,,Alcohol & Drugs Marathon”

Alte Știri

IPJ Argeş: ,,Alcohol & Drugs Marathon”

În perioada 04-10 mai a.c., polițiștii rutieri argeșeni au desfășurat activități în cadrul acțiunii ,,Alcohol & Drugs Marathon” inclusă în operațiunea ,,Alcohol & Drugs”, a ROADPOL (Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa), pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive.

Peste 900 de conducători auto testaţi!

Astfel, polițiști rutieri și din cadrul structurilor teritoriale de ordine publică au desfășurat acțiuni în teren, în cadrul cărora au fost testați 962  de conducători auto.

De asemenea, au fost constatate 8 infracțiuni pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și 31 de abateri, reprezentând contravenții pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, pentru care au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de peste 40.000 de lei.

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa!

În primele patru luni ale anului 2022, pe teritoriul județului Argeș s-au produs 29 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 9 persoane și rănirea gravă a 25 de persoane.

Unul dintre aceste accidente, soldat decesul unei persoane, a avut drept cauză consumul de alcool la volan.

Alcoolul produce anumite modificări în organismul uman, care afectează capacitatea de acțiune, atenția, conștientizarea, perceperea unui pericol, iar pentru a circula pe drumurile publice în siguranță, este nevoie ca simțurile unui conducător auto să fie treze.

Iată prevederile legale!

Orice formă de a conduce în stare de ebrietate este ilegală și se pedepsește în conformitate cu prevederile Codului Rutier și Codului Penal în vigoare.

Potrivit art. 102, alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Astfel, dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lei și 2.900 lei. Ca măsură complementară, se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, fără drept de reducere a perioadei.

Peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este infracţiune!

Dacă aparatul etilotest va indica o valoare de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară, pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge și va fi întocmit dosar penal, conform art. 336 din Codul Penal.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (penală).”

Alcoolul afectează abilitatea de a conduce!

Orice cantitate de alcool, oricât de mică, consumată de un conducător auto, poate afecta abilitatea de a conduce.

Unul dintre cele mai importante motive pentru a nu bea și a conduce este că va crește foarte mult riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier și, prin urmare, riscul de a vă răni pe dumneavoastră sau alte persoane.

CONCLUZIA?! AI BĂUT – NU TE URCA LA VOLAN!!!

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie