ISU Argeş: Amenzi de peste 400.000 lei în primul trimestru din 2019!
În primul trimestrul al anului 2019, Inspecția de Prevenire a executat un număr de 234 de controale de prevenire, unde au fost constatate 1032 deficiențe, din care 77 au fost soluționate pe timpul controalelor, iar 609 au fost sancționate cu 449 avertismente și 110 amenzi contravenționale, în cuantum de 411.000 lei.
În acest interval de timp, au fost executate și controale inopinate, pe timpul nopții, în lunile februarie și martie, la obiective cu următoarele domenii de activitate:
- Sănătate – 11 controale;
- Cluburi, baruri, discoteci – 20 controale;
- Cult – 8 controale.
Pe linia Avizării – Autorizării au fost emise:
- avize de securitate la incendiu – 28
- autorizaţii de securitate la incendiu – 35
- autorizații de protecție civilă – 3
Inspecţia de Prevenire a primit un număr de 21 petiţii din partea persoanelor fizice sau juridice, soluționându-le în termenul legal.
Situația operativă:
În perioada 01.01.-24.03.2019 inspectoratul, inclusiv SVSU/SPSU/SPSU-SC) a fost solicitat pentru a interveni la 3630 evenimente (în medie 43/zi), din care : 1065 acţiuni în situaţii de urgenţă şi 2565 acţiuni SMURD. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de evenimente este în scădere cu 3 %.
Privind dinamica situaţiilor de urgenţă în perioada 01.01.-24.03.2019 , comparativ cu perioada 01.01.-31.03.2018, aceasta se prezintă astfel:
|
|
Statistică privind incendiile de vegetaţie
În perioada 01.01.-24.03.2019, inspectoratul (inclusiv SVSU/SPSU/SPSU-SC) a fost solicitat pentru a interveni la 365 incendii de vegetaţie (în medie 4,4/zi), în creștere cu 575 % faţă de trimestrul I 2018, când s-au produs 54 incendii de vegetaţie.
În urma celor 365 incendii, au fost afectate cca. 587 ha vegetaţie (mărăciniş, lăstăriş), în 83 de localităţi, acestea producându-se în principal în localitățile Ștefănești, Călinești, Topoloveni, Pitești, Mihăești, Bradu, Băiculești, Căteasca și Câmpulung.
De menţionat este faptul că în majoritatea cazurilor, aceste incendii de vegetaţie au fost provocate de folosirea focului deschis, de către cetăţeni, pentru igienizarea terenurilor agricole sau păşunilor de vegetaţie uscată, fără respectarea prevederilor legale prin folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
Avându-se în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată, Inspecția de Prevenire a executat un număr de 10 controale, în cadrul cărora au fost aplicate 6 avertismente și 7 amenzi, în cuantum de 10.500 lei.
Măsuri întreprinse pentru prevenirea și gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendiile de vegetaţi
- în baza Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între I.G.S.U., G.N.M. şi A.P.I.A., s-au efectuat 2 şedinţe comune împreună cu A.P.I.A. și G.N.M., în scopul identificării unor soluţii optime de colaborare, întrucât aplicaţia stabilită în Protocol este greu de utilizat, astfel încât cele 3 instituţii implicate să poată contracara acest fenomen ce a luat proporţii la nivel naţional.
- s-au transmis către toate unităţile administrativ – teritoriale de pe raza judeţului Argeş (102 localităţi), atât modalităţile legale de efectuare a igienizării terenurilor prin ardere, respectiv de utilizare a focului deschis la arderea de vegetaţie uscată şi resturi vegetale, cât şi cadrul legal pentru sancţionarea nerespectării prevederilor legale;
- s-au executat acţiuni de patrulare în zonele cu cea mai mare pondere a incendiilor urmare a arderilor de vegetaţie, în perioada 15 – 25.03.2019;
- s-au desfăşurat activităţi de informare preventivă a autorităţilor publice locale, respectiv a cetăţenilor din localităţile respective, privind respectarea prevederilor legale pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale;
- s-au distribuit materiale informative privind regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice sezonului, acestea fiind afişate la punctele de informare publică de la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale;
- s-au efectuat activităţi specifice de instruire a membrilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, respectiv de conştientizare a acestora privind responsabilităţile şi modul de gestionare a situaţiilor de urgenţă generate de incendiile de vegetaţie.
- s-au realizat notificări către A.P.I.A. cu privire la 34 de incendii, ca urmare a arderilor necontrolate de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
► S-au făcut propuneri de modificare a Protocolului de colaborare, astfel:
– Crearea unei aplicaţii eficiente pentru identificarea corectă a locaţiei unde a avut loc arderea vegetaţiei uscate de pe mirişti şi pajişti permanente, întrucât aplicaţia LPISWEB nu poate fi utilizată (s-a încercat utilizarea aplicaţiei APIA INTRANET, aceasta de asemenea fiind extrem de greu de utilizat). Soluţia adoptată a fost retransmiterea coordonatelor GPS ale incendiilor, astfel încât A.P.I.A. să identifice şi să sancţioneze fermierii.
– Armonizarea unitară a legislaţiei privind utilizarea focului deschis pentru îngrijirea terenurilor, constând în arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
– Îngrijirea terenurilor prin incendiere, să conducă la aplicarea unor măsuri administrative mult mai severe, constând în pierderea totală a subvenţiei pentru suprafaţa respectivă.
– Sancţiunea să se aplice proprietarului terenului, întrucât termenul de 15 Mai, stabilit ca termen final pentru depunerea cererilor pentru subvenţii, presupune ca terenurile respective să fie deja acoperite cu vegetaţie, fapt ce îngreunează sau chiar face imposibilă identificarea urmelor de incendiere.