Jale mare. Acești pensionari trebuie să restituie banii de pe cardul de alimente și pensia socială. Alertă maximă. Pensionarii care iau pensie socială, bani pe cardul de alimente sau energie și își mută rezindența în altă țară și nu anunță Casa de pensii va trebui să restituie sumele de bani încasate.
Cineva a întrebat pe un forum: „Dacă nu am anunțat Casa de Pensii că domiciliez în străinătate ce se poate întâmpla?”
Răspunsul avizat al unui specialist a fost prompt: „Dacă ați primit ajutoare (de alimente, energie), indemnizația minimă garantată de stat pentru pensia minimă, le veți restitui pe perioada de la data stabilității rezidenței în strainătate, ca și drept necuvenit”.
Jale mare. Acești pensionari trebuie să restituie banii de pe cardul de alimente și pensia socială
În cazul în care ați primit bani pe cardul de alimentare trebuie să dați înapoi pentru că nu mai îndepliniți condițiile.
Banii pe cardul de alimente se dau o dată la două luni. Câte 250 de lei pe tot parcursul anului 2024. În total, ajutorul este de 1.500 de lei. În această stare poate lua bani pentru ajutorul de alimentare citiți AICI.
CITEȘTE ȘI. E ceva rar, în România. Câți ani trebuie să muncești pentru o pensie de doar 1281 de lei
De asemenea, dacă schimbi rezidența și nu anunți Casa de Pensii poți pierde cel puțin o parte din banii din pensia minimă socială. Cel puțin o parte din pensia minimă socială, cea subvenționată de stat trebuie restituită. Pensionarii care au 15 ani munciți, dar nu au pensie de 1.280 lei, sunt ajutați de stat, care pune diferența până la această sumă.
CITEȘTE ȘI. Ce aplicație a lansat Casa Națională de Pensii care este menită ”să reducă povara administrativă asupra cetățenilor și mediului de afaceri”
Răspunzând la întrebarea de mai sus, specialistul a avertizat: „În plus, trebuie să trimiteți certificatul de viață și datele bancare din străinătate. Certificatul este documentul ce determină plata sau neplata pensiei. În lipsa documentului, se va suspenda plata pensiei”.
Newsweek a scris despre acest fapt avertizând ce un document trebuie să depună, anual, pensionari care nu mai trăiesc în România, la Casa de Pensii, ca să nu rămână fără pensie.
CITEȘTE ȘI. Anunț super important pentru toți pensionarii din România. Ce le transmite seniorilor Casa Națională de Pensii
Documentul trebuie să ateste faptul că beneficiarul pensiei, stabilitatea în străinătate, este în viață. El va trebui să fie trimis de două ori pe an, în martie și în septembrie, la casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor.
CITEȘTE ȘI. Cioc, cioc. Când vor ajunge poștașii cu pensiile în luna Martie. Sunt întârzieri mari
Plata pensiei se suspendă din luna următoare nerespectării trimiterii certificatului de viață, dacă pensionarii din Diaspora nu respectă termenele de 31 martie și 30 septembrie. Adică din aprilie, respectiv octombrie.
Reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul prezintă ulterior certificatul de viață, după expirarea termenului.