3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

La 99 de ani a ieșit în public să își spună povestea cutremurătoare!

Alte Știri

La 99 de ani a ieșit în public să își spună povestea cutremurătoare! Asta pentru că la Nucşoara, în județul Argeș, s-a dat cea mai lungă rezistenţă anticomunistă din România şi Europa.

O demonstrează victimele care au fost lovite crunt de represiunile comuniste din anii ’50. Un exemplu viu este Elena Arnăuțoiu, singura femeie veteran de război, care a a ieșit în public la 99 de ani să-și spună povestea cutremurătoare și să participe la inaugurarea monumentului ,,Haiducii Muscelului”, realizat în memoria familiei sale.

Memorialul Închisoarea Piteşti, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Primăria Nucşoara și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 au inaugurat sâmbătă, 22 decembrie, monumentul „Haiducii Muscelului”, realizat în memoria familiei Arnăuţoiu, din satul Nucşoara. La eveniment au participat, printre alţii, Elena Ion Arnăuţoiu, sora fraţilor Arnăuţoiu, şi Sergiu Rizescu, fost deţinut politic.

Acțiunea a debutat în zorii zilei cu o o slujbă de pomenire a celor care au făcut parte din grupul de rezistenţă Haiducii Muscelului şi a continuat cu intervenţiile invitaţilor.

Monumentul, în formă de cruce brâncovenească, din piatră de calcar este aplasat pe fostul teren al familei Arnățoiu din satul Nucșoara. Elena Ion Arnăuţoiu, sora partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, a vorbit despre întâlnirea cu mama sa Laurenţia, în penitenciarul Jilava, în timpul detenţiei: La închisoare, mama a cerut să fie în aceeaşi celulă cu mine. Când ne-am revăzut, mama m-a îmbrăţişat şi nu îmi mai dădea drumul din braţe… I-am sărutat mâna mamei, iar gardienii m-au întrebat de ce am făcut asta şi mi-au spus că mă bagă la carceră. Nu am ştiut că nu e voie să sărut mâna mamei mele, cea căreia îi datorez toată viaţa mea”.

Toma şi Petre Arnăuţoiu au fost capturaţi în noaptea de 19 spre 20 mai 1958 de Securitate, după 9 ani de căutări, după ce au fost trădaţi de către Grigore Poinăreanu, fost coleg de şcoală şi bun prieten cu Toma Arnăuţoiu. Toma Arnăuţoiu, Petre Arnăuţoiu şi alţi 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a şi executaţi în noaptea de 18 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava.

ELENA ARNĂUȚOIU,  o legendă vie a credinței în DUMNEZEU, a DRAGOSTEI față de ȚARĂ și a luptei împotriva COMUNISMULUI!  

Prea puțini ne cunoaștem eroii, frații acestei DOAMNE, au fost ,,scoși” din munți doar dupa ce comuniștii au adus cateva batalioane de armată și au minat întreg muntele pentru a-l exploda. Doamna cât o ȚARĂ, și-a văzut mama ultima dată într-o celulă, iar când a intrat, i-a sărutat mâna, gest pentru care bestiile cu chip de om, i-au condamnat mama la carceră, după puțin timp aceasta a și murit. Ea a refuzat și după ani grei de pușcărie a supraviețuit, poate pentru a ne putea spune noua astăzi ce s-a întâmplat cu adevărat atunci, în cei noua ani de rezistență anticomunistă, când ai ei frati au sperat până în ultima clipa ca vor veni americanii să ne salveze, n-au venit si sute de mii de oameni au fost torturați, schingiuiti, umiliți și împușcați. Domnia Sa, a primit Steaua României în grad de Cavaler, de la însăși președintele Klaus Iohannis.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie