Negocierile pentru formarea noului Guvern Ponta l-au adus în prim plan pe argeşeanul Andrei Gerea, fostul ministru al Economiei în guvernarea USL. Pentru a pune din nou mâna pe funcţia de ministru al Economiei, Andrei Gerea a decis să plece din PNL pentru a trece în tabăra PRL adică sub aripa lui Călin Popescu Tăriceanu, singurul politician cu influenţă care a avut un cuvânt greu de spus în numirea lui Gerea, ministru. Numai că, fiind convins până în ultima clipă că va ajunge din nou ministrul Economiei, acum Andrei Gerea trebuie să se mulţumească cu funcţia de ministru al Energiei şi IMM-urilor.
Miza ministrul Gerea…
În mandatul său de ministru al Economiei, Andrei Gerea şi-a dat silinţa să transfere Arpechimul de la Petrom la Stat şi să salveze Oltchim SA. Numai că, plecarea lui din fruntea Ministerului Economiei a blocat toate procedurile. Să fii fost oare o strategie a lui Andrei Gerea sau a susţinătorilor lui ca să revină în funcţia de ministru la solicitarea argeşenilor disperaţi că îşi pierd locurile de muncă? Oltchim Râmnicu Vâlcea este de doi ani, în insolvenţă, cu datorii de peste 700 de milioane de euro şi cu pierderi de zeci de milioane de euro.
Pe mandatul lui Andrei Gerea, de combinatul vâlcean s-au declarat interesaţi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, SIF Transilvania, grupul Chimcomplex al omului de afaceri Ştefan Vuza, precum şi o companie din Turcia, al cărei numei nu a fost dezvăluit. Chinezii şi SIF Transilvania ar fi interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. La rândul său, Ministerul Economiei ar fi vândut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil să investească sute de milioane de euro în aducerea la capacitate a celor două unităţi. Până acum, însă, în ciuda mesajelor încurajatoare venite din partea Guvernului şi a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat. Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim este de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul ar urma să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar trebui să mai investească alte sute de milioane de euro în repornirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi.
Fostul ministru Niţă a ocolit privatizarea Oltchim
Luni, 15 decembrie, a fost anunţată data de Ministerul Economiei, ca momentul în care Oltchim SA şi-ar fi putut găsi în sfârşit salvarea. În prezent, în numele Statului, ca acţionar majoritar, fostul ministru Constantin Niţă (PSD) a fost departe de a limpezi situaţia, decidenţii politici părând mai preocupaţi de rămânerea la guvernare decât de soarta rămăşiţelor marii industrii vâlcene şi argeşene. Tabelul cu creditorii societăţii nu apare a fi depus la Tribunalul Vâlcea, situaţie care împiedică scoaterea la vânzare a unor active atât timp cât nu se ştie sigur dacă ele sunt degrevabile de sarcini. Deloc de ignorat este şi o informaţie obţinută pe surse de jurnaliştii vâlceni, înainte de a se consemna decesul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, coleg de partid cu ministrul Niţă. La agravarea stării de sănătate a defunctului lider politico-administrativ al judeţului par a fi contribuit din plin şi informaţiile obţinute telefonic, vineri, 28 noiembrie a.c., (în dimineaţa zilei de 3 decembrie survenind decesul demnitarului) de la Guvernul României despre soarta Oltchim şi a creării Complexului Energetic Vâlcea prin preluarea de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) a carierelor de lignit de la Berbeşti şi Alunu. În cazul Oltchim, Niţă i-ar fi spus lui Ion Cîlea să nu-l mai deranjeze cu întrebări despre soarta acestuia mai devreme de sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor. Situaţia complicată a Oltchim atârnă greu şi în soarta CET Govora, producătorul zonal de agent termic, abur industrial şi energie electrică al cărui acţionar unic este Consiliul Judeţean Vâlcea. CET Govora are de încasat de la Oltchim o datorie de aproximativ 200 milioane de lei pentru aburul tehnologic şi energia electrică livrată combinatului, din care 137 milioane de lei reprezintă datoria anterioară intrării în insolvenţă.