Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de recilare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic. Colectarea selectivă are ca scop protejarea mediului înconjurător. De asemenea, contribuie la o eficiență sporită de utilizarea resurselor.
Acest process de colectare a fost demarat în comuna Lereşti, iar administraţia locală invită cetăţenii să colecteze selective. În caest sens, primarul comunei Marian Toader, le explică ce beneficii aduce acest mod de colectare.
“Despre circulația deșeurilor în natură se pot spune multe. Din casele noastre, ambalajele consumabilelor ajung de cele mai multe ori într-o groapă imensă, unde se asteaptă ca ele să se descompună ușor și sigur, însă unele componente ale bidoanelor de plastic, precum și sticla nu se descompun niciodată, pe când, aluminiul și pungile de plastic au nevoie între 15 si 1000 de ani pentru a dispărea. Desigur, a dispărea e mult spus pentru că de cele mai multe ori, substanţele din componenta materialelor respective ajung în sol. Din sol în apa freatică şi din apa freatică direct înapoi la noi. Ce s-ar întâmpla dacă am decide de mâine să nu mai aruncăm deșeurile în gropile de gunoi comune și ne-am implica cu toții în reciclare?
În primul rând cantitatea de gunoi ajunsă la gropile de gunoi care de cele mai multe ori sunt neconforme și afectează mediul, s-ar reduce cu 70%. Exact, 70% de materie pe care noi o putem refolosi. Bun, dar cum o refolosim? Ce facem cu ea? Dacă am începe să reciclăm s-ar reduce producția de petrol al Globului cu 8% ceea ce ar însemna o poluare mai redusă. S-ar reduce generarea de CO2 de 2,5 ori. S-ar salva milioane de copaci anual, etc. Pentru fiecare tonă de deşeu reciclat se economisesc 800 de tone de petrol brut, se reduc emisiile de gaze naturale cu 86% și poluarea apei cu 76%. Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci, iar exemplele pot continua. Reciclarea poatea aduce și avantaje financiare, dacă ne gândim că refolosirea a 10 pet-uri costă exact cât un tricou.
Am urmărit selectarea deșeurilor în comuna Lerești, comună ce încearcă a se alinia normelor europene în ceea ce privește reciclarea”, a subliniat primarul Toader.