Lista cu primarii argeșeni care au probleme cu legea! Prefectura Argeş a făcut în urma unui comunicat de presă, remis redacției noastre o serie de precizări cu privire la situaţia unor primari din judeţul Argeş aleşi în 2016, aflaţi în situaţii incerte. Este vorba despre edilii din Vlădeşti, Moşoaia, Şuici, Aninoasa şi Albeştii de Muscel.
Vlădeşti – Primarul a fost achitat!
În ceea ce-l priveşte pe primarul din Vlădeşti, Cristian Hristu Dică, Prefectura precizează că respectivul a făcut recurs împotriva unei sentinţe din 2017, recurs care a fost admis. De asemenea, referitor la conflictul de interese de care acesta a fost acuzat, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la doi ani închisoare, dar primarul a făcut recurs, cauza a fost retrimisă spre judecare, iar aceeaşi Curte de Apel l-a achitat în acest an! „Facem precizarea că în cazul conflictului de interese prefectul judeţului Argeş nu a emis ordin de încetare înainte de termen a mandatului de primar”, afirmă Prefectura.
Aninoasa – Soluționarea în dosar a fost suspendată
Referitor la primarul comunei Aninoasa, Ştefan Benonie, prefectul Emilian Dragnea a emis în mai 2018 un ordin de încetare a mandatului acestuia înainte de termen ca urmare a rămânerii definitive a raportului prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului incompatibilităţilor de către acesta. Primarul a solicitat însă Tribunalului Argeş suspendarea efectelor ordinului, cererea sa fiind admisă. Recursul Prefecturii în această speţă a fost respins, iar Ştefan Benonie a solicitat Tribunalului Argeş anularea ordinului la care am făcut referire. Soluţionarea acestui dosar a fost suspendată de către instanţa de judecată deoarece Benonie a solicitat ca instanţa să constate prescripţia răspunderii pentru faptele prevăzute în raportul ANI.
Albeştii de Muscel – Procesul este încă pe rol
Tot în mai 2018, prefectul a emis ordin de încetare a mandatului în cazul primarului din Albeştii de Muscel, Cătălin Manta, ca urmare a rămânerii definitive a raportului prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului conflictului de interese de către primar. Şi Manta a solicitat Tribunalului suspendarea ordinului, dar Prefectura a făcut recurs. Recurs admis, în acest caz. Procesul este încă pe rol.
Moşoaia – Interzicerea exercitării dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o perioadă de 5 ani
În ceea ce-l priveşte pe primarul din Moşoaia, Florea Ene, în decembrie 2018 Curtea de Apel Piteşti a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti împotriva sentinţei pronunţate de Judecătoria Piteşti, fiind desfiinţată în parte sentinţa. Rejudecând, a aplicat primarului comunei Moşoaia pedeapsa accesorie şi complementară, constând în interzicerea exercitării dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o perioadă de 5 ani, precizează prefectul.
Şuici – Trei cauze sunt în curs de soluţionare
Într-o situaţie similară s-a aflat şi primarul comunei Şuici, prefectul emiţând ordinul nr. 166/15.06.2018 prin care a încetat, înainte de expirarea duratei normale, mandatul de primar deţinut de Constantin Iatagan.
„Ordinul a fost emis ca urmare a condamnării penale a domnului Iatagan Constantin la pedeapsa de 1 an şi 7 luni închisoare şi interzicerea unor drepturi, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere. Împotriva acestui ordin a formulat plângere dl Iatagan Constantin, însă Tribunalul Argeş a respins cererea. Din aceste cazuri prezentate se poate observa că în trei situaţii instanţa a respins definitiv cererile de suspendare a ordinelor prefectului, admitând o singură cerere, şi anume aceea a primarului comunei Aninoasa. În ceea ce priveşte cererile de anulare a ordinelor prefectului, facem precizarea că aceea referitoare la anularea ordinului emis în cazul primarului comunei Şuici a fost soluţionată definitiv, fiind respinsă, trei sunt în curs de soluţionare şi o singură cerere de anulare a fost admisă în recurs”, concluzionează prefectul.