În Cîmpulung există doar o singură clădire marcată cu bulină roşie. Este vorba de clădirea fostei poşte, îmbulinată la sfîrşitul anului 2012. Chiar dacă această bulină roşie a atras atenţia autorităţilor locale şi s-au cerut explicaţii în acest sens, reprezentanţii care au în administrare această clădire, tac mîlc.
Cu alte cuvinte, în cazul unui cutremur major, clădirea de pe strada Negru Vodă, nr. 142, aparţinând Romtelecom, are toate şansele să se dărâme, fiind încadrată în gradul de risc seismic I.
Fostul primar Oancea prezent la dezbaterea publică privind bugetul local pe anul 2017 a ridicat această problemă. Şi-a adus aminte cu personal a luat legătură cu ministrul din vremea comunistă, pentru că această clădire a fost construită în anul 1988 şi cum au fost puse temeliile pentru ca să nu prezinte niciun risc mai ales că s-a luat în calcul cutremurul din 1977.
,,Luaţi bulina de pe clădire. Nu are cum să se dărîme la cutremur deoarece este o clădire nouă. Asta chiar este bătaie de joc”, a declarat fostul primar Oancea.
#Ce înseamnă Clasa I de risc seismic, de fapt?
Imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbuşire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici intră, de regulă, clădiri construite înainte de 1940. Constructorii susţin că normele de antiseismic sunt reduse în cazul acestor imobile, la care se adaugă uzura, materialele şi tehnicile de construcţie folosite, dar şi că au fost supuse unor serii de cutremure. Riscul unui seism ridică multe semne de întrebare în ceea ce priveşte siguranţa clădirilor şi se ştie că, odată cu trecerea timpului, acesta creşte, cel puţin, teoretic. Cu toate acestea, etalonul de bază, acela al vechimii clădirii, nu este justificat în cazul edificiului din strada Negru Vodă 142, nici măcar în privinţa înălţimii lui, lucrurile nu par a fi atât de sumbre în cazul unui cutremur major, cel puţin, conform metodologiei de calcul a acestui indice de risc seismic, deoarece construcţia nu are decât două etaje.