Muzeul Municipal Câmpulung are deosebita plăcere de a vă invita în data de 1 Martie 2022, între orele 14.00 – 16.00, la Secția de Etnografie și Artă Populară, la ”Atelierele Mărțișor”.
Cei mici sunt invitați speciali, pentru ca împreună cu părinții, bunicii și dascălii lor să ia parte la activitățile din cadrul atelierelor.
Mâini dibace vor îndruma participanții, care astfel au posibilitatea de a crea mici podoabe simbolice pe care le pot oferi celor dragi cu ocazia zilei de 1 Martie.
Să ne bucurăm împreună de puritatea și unicitatea mărțișoarelor făurite cu migală și măiestrie de copii.
Activitățile se vor desfășura sub supravegherea specialiștilor Muzeului Municipal Câmpulung, Asociației „Historia Renascita” Pitești (reprezentată de doamna Raluca Drăghici) și Serviciului pentru Copilul în Dificultate Câmpulung.
INTRAREA ESTE LIBERĂ!!!
În limita locurilor impuse de legislația în vigoare privind măsurile antiCOVID-19!
- Istoria spune că dacii purtau la gât mărţişoarele, care erau confecţionate din mici pietricele albe şi roşii. Roşul ca simbol al sângelui, soarelui şi vieții, mai exact femeia, iar albul ca reprezentare a clarității apelor şi a înţelepciunii bărbatului. Șnurul alb – roșu simbolizând armonia celor doi.
În vremea dacilor, mărţişoarele erau considerate amulete cu puteri de protecţie solară, ce aduceau frumuseţe şi fertilitate, fiind purtate până când înfloreau copacii pentru ca mai apoi să fie agăţate de crengile acestora.
Tot mărţişor este numit şi şnurul bicolor, alb-roşu, de care se agaţă diferitele figurine sau mici bijuterii, şi care simbolizează lupta contrastelor – noaptea cu ziua, viaţa cu moartea, boala cu sănătatea, iarna cu vara.
Mărțișorul este și un simbol al schimbării anotimpului, al venirii primăverii și a renașterii naturii.