Anul acesta, localitatea Măţău se mândreşte cu doi cetăţeni de onoare. Li s-a conferit aceste titluri profesorului Cezar Neacşu (coordonatorul grupului Colinda) şi farmacistei Maria Vlădău, ambasadoarea costumului popular în lume.
,,Stimaţi invitaţi, dragi oaspeţi veniţi de departe, pe care vă simţim aproape, Tudor Arghezi a răspuns la o întrebare: De ce lăcrimezi; şi a reluat câteva răspunsuri; Lăcrimez pentru că am văzut un om nenorocit, Lăcrimez pentru că am citit un vers frumos, Lăcrimez pentru că m-a bucurat gestul unui om. Mă stăpânesc să nu spun mai multe în această mare sărbătoare a noastră, vreau doar să mulţumesc domnului preşedinte al asociaţei noastre, domnului primar, Damian Poştoacă. Am ajuns, ce am ajuns datorită părinţilor mei, tatălui care a băgat demisie de contabil să se ducă văcar în munţi, mulţumesc mamei care ne aducea mâncare la oraş, învăţătorului, dascălilor, în frunte cu Ilie Stănculescu, mulţumesc tuturor copiilor care au trecut prin sufletul meu şi eu păstrat câte ceva. Am refuzat premiul acesta, dar nu am fost înţeles. Ştiu viaţa tuturor dascălilor din Măţău, şi a celor din ţară, dacă am acceptat atunci înseamnă că misiunea va fi mai respectată, nu pot să spun că viaţa unui învăţător de şcoală este ca a unei lumânări care arde la două capete”, a declarat profesorul Cezar Neacşu.
Are 27 de farmacii în tot Argeşul
Maria Vlădău s-a născut la 22 noiembrie în anul 1955, în satul Măţău din părinţii Victoria Matei şi Ionel Şucu. Şcoala generală a urmat-o la Măţău 1963-1971, a urmat Colegiul Naţional Dinicu Golescu, după care a plecat la Facultatea de Farmacie Bucureşti, este doctor în Ştiinţele Biologice la Cluj Napoca. A publicat o serie de lucrări ştiinţifice pe care le-a susţinut în Las Vegas, Endiboro, Sevilia, Londra, Paris, Viena. De fiecare dată a fost îmbrăcată în costumul popular, atrăgând atenţia participanţilor dar şi respectul. Are firma Zoo Star în Costeşti, conduce 25 de farmacii împânzite în tot judeţul Argeş. La Câmpulung are Centrul Medical Victoria Sănătăţii, o sală de sport, cabinete medicale şi farmacie. Mai deţine şi Salina din Câmpulung, a fost sponsor pentru grupul Colinda a lui Cezar Neacşu, pentru monumentul Eroilor din Măţău, pentru biserici şi multe alte realizări. Costumele populare din Măţău au fost păstrate cu sfinţenie de Cezar Neacşu şi Maria Vlădău, ambii contribuind la foarte multe acţiuni de promovare a costumului popular în ţară şi peste hotare. ,,Dragi măţăuani, emoţiile mă depăşesc, sunt fiică de militar şi veteran de război sunt de două ori nepoată de veteran de război şi de militar de carieră strălucită, după Victor Şucu şi Bucu Şucu, dragostea fără margini a rămas în sufletele celor pe care i-a cunoscut. Colonelul Ion Şucu este fratele meu care nu mai este printre noi. Am şi eu gradul de locotenent din armată. Aşa cum spunea tata că disciplina stă în faţa succesului. Dacă din nimic nu ai făcut ceva, înseamnă că nimic nu ai făcut. Imposibilul există doar în visele slăbănogilor, ne-a învăţat profesorul Cezar Neacşu, nimic nu este uşor pe lume, chiar şi sudoarea de pe flori care este din sudoarea privighetorilor peste noapte. În echipă poţi schimba lumea, cel mai minunat lucru pe care l-am făcut a fost atunci când m-am îmbrăcat ca mama. La început am fost marginalizată, dar apoi câte o persoană m-a încurajat că port lucruri de valoare şi sunt cineva şi atunci am prins curaj şi m-am îmbrăcat la lucrările de doctorat şi scoţienii au rămas muţi de uimire. În copilărie sora generalului Teodorescu, m-a văzut îmbrăcată în haine populare, după care m-am schimbat şi m-a certat pentru că îmbrăcată în straie populare eram cineva. Ne străduim ca în echipă să facem lucruri frumoase şi de viitor. La mulţi ani!”, a declarat Maria Vlădău.