Dacă lucrurile nu vor fi ținute sub control, Argeșul va pierde enorm din punct de vedere turistic din cauza urșilor, că de fabrici și uzine a scăpat de mai mulți ani. În prezent aceste animale sălbatice au dat programul de vizitare al Cetății Poienari peste cap, își fac apariția în zona Vidraru fără nicio frică față de oameni.
În nordul județului Argeș, urșii intră în gospodăriile oamenilor pentru a fura porcii din cotețe pentru hrană, atacă la drumul mare animalele pe care le întâlnesc în calea lor, iar autoritățile responsabile, ridică din umeri și dau vina pe ONG-uri care pun piedici în legislație.
Inginer silvic de meserie, Marius Nicolaescu, managerul Ocolului Silvic Privat „Codrii Verzi”, a vorbit despre problema cu care județul nostru se confruntă de ceva timp: înmulțirea excesivă a urșilor. Legislația restrictivă a dus a creșterea efectivelor de urși, iar cei mai slabi dintre ei au migrat către marginea habitatelor, ajungând la oameni. După cum spune inginerul silvic, oamenii vor face tot posibilul să-și apere teritoriul ajungând poate să otrăvească ursul sau chiar să-l braconeze în habitatul omului.
”O scurtă și obiectivă analiză, cred eu, asupra ursuleților. Existența urșilor pe aceste meleaguri se datorează faptului că populațiile locale au trăit în armonie, până acum, cu aceste prădătoare superioare (fiecare respectându-și habitatul; să nu aud comentarii de la ecologiști proști precum că urșii au năvălit peste noi din cauza tăierilor pădurilor). Dacă legislația restrictivă a dus la creșterea efectivelor de urși, iar cei mai slabi dintre ei au migrat către marginea habitatelor intrând în conflict cu omul, acesta din urmă va face tot posibilul să scadă populația urșilor. În următoarea perioadă eu sper să nu asistăm neputincioși la ”reglarea conturilor” între om și urs. Oamenii vor face tot posibilul să-și apere teritoriul ajungând în a otrăvi ursul (aici pot cădea victime și alte animale sălbatice), în a pune capcane (la fel, pot exista și victime colaterale) și în a bracona acest ”intrus” în habitatul omului.
Rezultatul:
1- regresia speciei (aceasta este pentru cunoscători, nu pentru cei care fac grătare la munte și hrănesc ursul crezând că îl ajută; este un fel de ajutor social pentru urs);
2 – dispariția speciei de pe aceste meleaguri prin elementele enumerate mai sus.
3 – Propun ca toate ONG-urile de mediu să militeze pentru relocarea urșilor în Austria, Germania, Franța, Italia, acolo de unde au dispărut complet. În acest fel mi se pare că suntem egali în Europa.
PS – Atenție, lupul vine tare din spate!
Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi, sper să vă pună pe gânduri!
PS – Iubesc animalele sălbatice și pe cele domestice deopotrivă, am crescut cu ele și printre ele (urăsc ipocrizia așa zișilor iubitori de animale și așa zișilor ecologiști care cred ei că sunt la modă în zilele acestea)!”, a declarat Marius Nicolaescu, managerul Ocolului Silvic Privat „Codrii Verzi”.