Muzeul Judeţean Argeş îşi va deschide larg porţile, pentru cei mari şi pentru cei mici, în seara de sâmbătă, 16 mai 2015, cu prilejul Nopţii Muzeului Argeşean. Pe lângă invitaţia de a vizita expoziţiile deschise în intervalul 19.00 – 01.00 – Știinţe ale Naturii, secţia de Istorie, Cabinetul Numismatic şi Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, Noaptea Muzeului Argeşean propune vizitatorilor un inedit program cultural-educativ, constând în ateliere pentru copii şi părinţi şi un încântător spectacol muzical încheiat cu incendiare focuri de artificii. Odată cu deschiderea Muzeului Judeţean Argeş, timp de două ore, copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani vor avea prilejul de a-şi dezvolta creativitatea, de a-şi exprima talentul artistic şi de a descoperi noi modalităţi de distracţie, prin participarea la unul sau mai multe dintre cele 3 ateliere de creaţie organizate simultan:
Atelier „Păpuși pe degete”, în cadrul căruia copiii vor decupa, colora și lipi păpuși pentru degete, cu animăluțe reale sau fantastice, personaje din povești – scrise sau nescrise încă – autoportrete etc. Creațiile copiilor vor prinde viață în mici dramatizări improvizate, sub coordonarea Biancăi Vișan.
Atelier de pictură pe sticlă, în cadrul căruia copiii vor avea ocazia să-și dezvolte simțul estetic, reproducând pe sticlă, în acuarelă, picturi cu peisaje din natură, mini-diorame ce reproduc în mod artistic ecosisteme montane sau din Delta Dunării.
Atelier confecţionare „Cutia dorințelor” – instrument de lucru pentru aplicarea metodei de comunicare relațională E.S.P.E.R.E.. Copiii vor construi și decora o minunată Cutie a dorințelor, pe care o vor lua acasă și în care își vor putea „aduna” dorințele cotidiene sub formă simbolică. Cutia dorințelor îi va ajuta pe copii să-și cultive răbdarea și toleranța la frustrare, îi va sprijini să dea curs viselor celor mai îndrăznețe și îi va ajuta să conștientizeze că pot acționa în mod autonom pentru a-și îndeplini dorințele. Cât timp copiii se vor delecta în cadrul atelierelor de creație, părinții sunt invitați să descopere modalităţi practice de ridicare a nivelului de fericire în familie, pornind de la conceptele, instrumentele și regulile Metodei E.S.P.E.R.E (Energie Specifică pentru o Ecologie Relațională Esențială), create de psiho-sociologul francez Jacques Salomé.
În cadrul atelierului de comunicare relațională – „Copilul meu are…un milion de dorințe. Ce mă fac?!”, părinții vor învăța să distingă între nevoile și dorințele copiilor, astfel încât să răspundă într-un mod sănătos nevoilor și dorințelor acestora, pregătindu-i pentru o viață armonioasă. Tot în cadrul acestui atelier, părinții vor descoperi cele două dimensiuni ale „meseriei de părinte”: mamă-mămică, respectiv tată-tătic, și rolul acestora, dincolo de noțiunile de „bun” și „rău”. De asemenea, părinții vor afla cum pot dărui din ce în ce mai multe mesaje cadou și cum să diminueze mesajele toxice în relația cu copiii. Vor descoperi că în spatele fiecărei frici se ascunde o dorință, ajutându-i astfel pe copii să-și conștientizeze dorințele și să-și trăiască viața pornind de la dorințe, în loc de temeri. Muzeul se va deschide în sunetele programului muzical de fanfară, animat de majorete, pregătit cu entuziasm și pasiune de elevi ai Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești. În paralel cu atelierele pentru copii și părinți, pe scena amenajată în curtea Muzeului Județean Argeș se va desfășura un program artistic divers, menit să acopere o largă paletă de gusturi: de la muzică populară, la muzică de estradă, muzică clasică și muzică veche românească. Dintre invitați, amintim Fanfara Militară „Argeșul”, Orchestra Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești, solistul de muzică populară Eusebiu David, student al Facultății de Muzică din Pitești și solist vocal al Ansamblului Profesionist „Doina Bascovului” și formația „Trei Parale”. Artiștii de la „Trei Parale” vor readuce în atenția publicului larg piese muzicale vechi românești, inspirate din perioada pre- și post-pașoptistă, cu instrumente tradiționale: cobză, fluier, vioară, violoncel. „Trei Parale” grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicii tradiţionale şi muzica altor popoare ce trăiesc în spațiul românesc (evrei, romi etc.). Spectacolul prilejuit de Noaptea Muzeului Argeșean se va încheia cu un incendiar foc de artificii, la orele 22.30. În așteptarea vizitatorilor ce-i vor trece pragul cu prilejul Nopții Muzeului Argeșean, Muzeul Județean Argeș rămâne o instituție dinamică, ce pune în valoare colecții de interes artistic, istoric și științific. Muzeul Județean Argeș își propune să înfățișeze publicului o sinteză ilustrată a experienţei umane, a cunoaşterii, a posibilităţilor și a creaţiei oamenilor locului, o sinteză a vieţii, de la origini şi până în prezent, oferită turiștilor dornici să o cunoască.