Noi cinci şi Parlamentul European!
Cinci jurnaliste, toate din Argeş, au purces la drum marţi dimineaţa, plecau să cucerească Belgia.
La invitaţia europarlamentarului Victor Boştinaru, cele cinci, Cristina Munteanu, director Antena 1 Piteşti, Monica Sandu redactor şef Curierul Zilei, Camelia Juganu, de la Biroul de presă al CJ Argeş şi, noi două, Atena Jilavu şi Mihaela Ivaşcu, de la Ziarul din Muscel, s-au întâlnit la microbuz, venise ziua plecării.
Drumul a fost unul frumos, iar primele ore au fost cele de acomodare, sau tatonare. Eram cinci ziariste care, urma să petreacă trei zile cu totul speciale în capitala Belgiei. Ne cunoştean, lucrasem împreună, dar nu petrecusem atâta timp împreună.
Acum, pot spune, că cele trei zile au trecut ca un vis frumos, iar prietenia dintre noi va fi pe viaţă!
Prima zi în Belgia…
Odată ajunse în Belgia, mai precis la Bruxelles, după cazare, am pornit la drum. Primul oraş ce urma să fie vizitat era Bruges. Clădiri medievale, mori de vânt, canale, poduri, podețe… și o atmosferă de relaxare pe care o întâlnești la fiecare pas.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Bruges este un loc deosebit și pentru care trebuie să ai cel puțin o călătorie de o zi în Bruges.
Dacă ți-ai imaginat un oraș ca din cărțile de povești, cu case din turtă dulce și fațade vesele, unde la fiecare colț de stradă ai pentru ce să pui camera la treabă, cu canale pe care plutesc lebede și rățuște, atunci ai ajuns la Bruges.
În biserica “Onze-Lieve-Vrouwekerk” din Bruges, se găseşte unica sculptură în marmură “Madonna”, a lui Michelangelo, destinată iniţial pentru altarul domului din Siena.
Biserica “Basiliek van het Heilig Bloed” din Bruges păstrează, potrivit legendei, un flacon cu Sfântul Sânge. Acesta este scos în public în ziua de Ispas (Înălţarea Domnului) într-o procesiune cu caracter medieval, care se defăşoară anual, începând din 1291.
Cu temele făcute, cu puţină istorie înmagazinată, şi nu în ultimul rând cu multă fericire în suflete, toate cinci am plecat să explorăm orăşelul care te face fericit!
Lebede, răţuşte, trăsuri, oameni de toate naţiile, ăsta a fost tabloul pe care ni l-a creionat orăşelul din poveşti.
Magazinele cu ciocolată au fost punctele de atracţie, chiar dacă, ciocolata, poate, nu e chiar indicată la siluetă…. Dar cui îi mai păsa de acest amănunt?
O zi în Bruges, e prea puţin, dar timpul nu ţine cu noi, se apropia plecarea…
Odată ajunse la hotelul din Bruxelles, chiar în centrul capitalei Belgiei, am început să rememorăm ce ne-a atras atenţia la Bruges, dar ne-am făcut şi planuri pentru ziua ce urma.
Ziua a doua în Belgia…
A doua zi în capitala Belgiei, a fost cea în care ne-am întâlnit cu europarlamentarul care ne invitase, Victor Boştinaru. Am ajuns la Parlamentul European. După ce am trecut de securitate, am fost invitate în cabinetul europarlamentarului, unde, am avut parte de o conferinţă cu totul aparte.
Europarlamentarul a stat la discuţii cu românii lui, am povestit, ne-a spus cum se vede România noastră frumoasă de acolo, ce trebuie făcut pentru tara noastră, dar şi multe alte lucruri despre cum ar trebui abordată politica internaţională.
Aşa după cum a postat Cristina Munteanu pe pagina de socializare, «Bruxelles, acolo unde vezi că realitatea de acasă e ruptă de adevăr! Şi constat, a câta oară, că în România avem comunicatori ostili!».
Am vizitat şi sala de plen a parlamentarilor, urma sa fie vizitată şi de regele Suediei.
Am plecat pe drumul nostru, să vizităm cât se poate de mult şi în Bruxelles. Am plecat în centrul istoric, vroiam să vedem neapărat statuia Manneken Pis.
Aşadar am ajuns în piaţa centrală din Bruxelles. Ea este înconjurată de casele breslelor, de primăria oraşului, şi de Casa Regală. Piaţa este cea mai importantă atracţie turistică a oraşului şi principalul său reper. Dar, noi vroiam să vedem “omuleţul pişăcios”! Am întrebat turiştii, localnicii, şi în sfârşit, am ajuns la omuleţul pişăcios….
Legenda spune că un copil a salvat Bruxellesul de la nimicire. În secolul al XVII-lea, la un moment dat, olandezii au vrut să dea foc cetăţii. Când au dat foc fitilului, un băieţaş pierdut, ce rămasese în afara cetăţii, a urinat pe fitil, şi astfel a rămas celebru.
L-am găsit şi noi, ne-a impresionat, iar după câteva fotografii, pentru postaritate, am plecat mai departe.
Am mai «vizitat» magazinele care ne ieşeau în cale, iar într-un târziu, am ajuns în camerele de hotel. Şi în cea de-a doua seară am făcut un rezumat a ceea ce am văzut, am râs mult, ne-am bucurat de tot ce am trăit împreună, apoi am încercat să dormim, urma să petrecem a treia zi şi ultima în Belgia.
Ziua a treia în Belgia…
După un mic dejun copios şi cafea multă, am plecat într-un tur în Bruxelles.
Magazinele cochete, ciocolateriile, şi toate atracţiile, ne-au fascinat ! Pe lângă toate acestea, voia bună ne-a fost alături şi ne-a făcut să ignorăm ploaia sau vântul!
În această calătorie până și astrele ne-au fost potrivnice. Ne-au dăruit un sentiment de iubire curată pe care la rândul nostru l-am transmis celor cu care am intrat în contact. Am putut să facem acest lucru cu o intensitate profundă, așa cum cei care au cunoscut sensibilitatea aparte în această lume terestră, înțeleg aceste trăiri umane extrem de valoroase. Ne-am simțit răsfățati până și de astre, chiar dacă Mercur cel care încurcă toate lucrurile într-un mod numai cum el știe să o facă este până pe data de 28 martie în retrogradare.
Şi, Mercur retrograd, ne-a zăpăcit puțin de cap cu buletinele, ba ni le ascundea, ba ni le aducea în fața ochilor dar important că totul s-a terminat cu bine!
Ne-am promis, noi cele cinci, Cristina, Monica, Atena, Camelia şi Mihaela, că vom reveni în capitala Belgiei, dar mai întâi trebuie să participăm la un eveniment important, un eveniment pe care o să vi-l dezvăluim la momentul oportun….