13.5 C
Campulung Muscel
duminică, 8 septembrie, 2024

ONG-urile – vinovatul de serviciu pentru tragica moarte a tinerei atacate de urs pe traseul montan din Bucegi

Alte Știri

ONG-urile – vinovatul de serviciu pentru tragica moarte a tinerei atacate de urs pe traseul montan din Bucegi. Organizațiile non-guvernamentale (ONG-urile) joacă un rol fundamental în promovarea pluralității vocilor și în consolidarea democrației în România. Aceste entități independente, care acționează în diverse domenii, precum drepturile omului, mediu, educație și sănătate contribuie la crearea unui spațiu public diversificat și la implicarea activă a cetățenilor în viața comunității.

CITEȘTE ȘI. Chinezii caută terenuri. Ce fabrică vor să deschidă în nordul județului Argeș

Pentru o imagine cuprinzătoare a evenimentelor, avem nevoie de promovarea pluralității vocilor.

Tragica moarte a tinerei atacate de urs pe traseul montan din Bucegi a stârnit, în mod firesc, stupoare, frică și furie. Și, tot în mod firesc, au fost căutați vinovați pentru ce s-a întâmplat.

Însă, spre deosebire de alte evenimente din trecut, vinovații nu sunt atât de ușor de identificat, fiind vorba, acum, de atacul unui animal sălbatic, pe un traseu montan. Pe cine tragi la răspundere, când nu poți învinovăți o persoană pentru atacul unui urs în pădure? Pentru mușcătura unei vipere, pentru o avalanșă sau pentru un trăsnet?

De altfel, chiar dacă s-ar reduce la jumătate populația de urs, probabilitatea de a interacționa cu un urs în calitate de turist sau fermier rămâne ridicată, se arată în comunicatul de presă, remis redacției noastre.

CITEȘTE ȘI. O casă din Rucăr va fi uimitoare pentru toți turiștii, după inaugurare

Totuși, oamenii au nevoie de un țap ispășitor și din nou, ca, de altfel, în nenumărate alte situații de criză, ONG-urile au primit acest rol.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

ONG-urile – vinovatul de serviciu pentru tragica moarte a tinerei atacate de urs pe traseul montan din Bucegi

Cadrul legal a existat, doar că motivația de a menține sănătatea și integritatea oamenilor nu a fost suficientă din partea celor care gestionează în mod activ populația de urși. Nu. Organizațiile nonprofit de protecția mediului au fost considerate, și de data aceasta, responsabile de atacul ursului. De ce? Pentru că nu sunt de acord cu vânătoarea la trofeu a exemplarelor din creierii munților, pentru că au cerut stabilirea unor criterii clare în selectarea exemplarelor de urs vânate în vederea realizării cotei de prevenție stabilite de Ministerul Mediului, pentru că au cerut o procedură de intervenție de urgență transparentă și eficientă, se arată în comunicatul de presă, remis redacției noastre.

CITEȘTE ȘI. Poziția Fundației Conservation Carpathia referitoare la situația urșilor din România în contextul cazului de la Bușteni

ONG-urile – un element indispensabil al democrației

Se uită că rolul ONG-urilor este esențial în dezvoltarea societății. ONG-urile preiau adesea, în mod voluntar, parte din obligațiile instituțiilor publice, acționând ca un gardian al interesului comun. Personalul lor este alcătuit din specialiști dedicați și pasionați, de multe ori acoperind lipsa de capacitate a instituțiilor publice, pe salarii mai mici decât ale angajaților din sectorul public.

CITEȘTE ȘI. Ce s-a întâmplat la Câmpulung Muscel, după isteria cu urșii. Cine a ajuns în curtea Elenei Lasconi, prezidențiabila

Prin activitatea lor, ONG-urile susțin pluralismul vocal, oferind o platformă pentru exprimarea diverselor opinii și preocupări ale cetățenilor. Ele monitorizează activitatea guvernamentală și cer transparență și responsabilitate din partea autorităților, contribuind astfel la întărirea principiilor democratice. În plus, aceste organizații facilitează dialogul între diferitele segmente ale societății și promovează participarea activă a cetățenilor în procesul decizional, esențial pentru o democrație funcțională.

CITEȘTE ȘI. GROAZNIC. Câte persoane au fost ucise de urs și câte rănite grav, în ultimii 20 de ani

Protecția mediului și responsabilitatea socială

În mod particular, ONG-urile de mediu joacă un rol crucial în protecția mediului, prin monitorizarea aplicării convențiilor internaționale și a regulamentelor/directivelor europene (inclusiv a Directivei Habitate, prin care s-a instituit protecția speciei Ursus arctos), prin permanenta preocupare pentru protejarea naturii și prin constante eforturi de educare a publicului cu privire la importanța conservării naturii, se arată în comunicatul de presă, remis redacției noastre.

CITEȘTE ȘI. Hai să experimentezi dormitul în rulote, în nordul județului Argeș

Dar, trebuie să subliniem că, în ultimii ani, legislația de protecția mediului, cea silvică și cea legată de vânătoare au suferit modificări subtile, ce au limitat capacitatea ONG-urilor de a activa și concret în teren, reducând, în multe contexte, poziția noastră la cea de spectator. Aceste modificări au fost făcute tocmai pentru a limita capacitatea noastră de a interveni constructiv, în sensul reducerii abuzurilor și a corupției.

CITEȘTE ȘI. Ce le pregătește Statul, mamelor singure

ONG-urile atrag atenția asupra problemelor de mediu, militează pentru politici sustenabile și colaborează cu autoritățile pentru implementarea soluțiilor eficiente. Deși sunt adesea criticate și acuzate pe nedrept, aceste organizații își continuă misiunea cu perseverență, conștiente de impactul pe termen lung al eforturilor lor. Credem că, într-o democrație, a avea o opinie împotriva unor grupuri de interese, care nu promovează interesul public nu poate fi considerată vină.

CITEȘTE ȘI. ADIO, telefoane mobile. Cu ce vor fi acestea înlocuite, în scurt timp!?

Concluzie

Considerăm că, în loc să fie considerate vinovate pentru evenimente tragice, al căror caracter este, mai degrabă fortuit sau, în orice caz, a căror incidență nu depinde de ele, ONG-urile ar trebui, mai degrabă, să fie recunoscute pentru munca lor esențială în societate. Prin protejarea mediului, susținerea drepturilor omului și promovarea unei societăți deschise și democratice, ONG-urile contribuie semnificativ la binele comun. Este vital ca aceste organizații să fie sprijinite iar rolul lor în construirea unui viitor mai bun pentru toți să fie bine înțeles.

CITEȘTE ȘI. Schimbări majore la voucherele sociale. Ce valoare au și cine sunt noii beneficiari

Acest comunicat pune în lumină importanța și rolul ONG-urilor, subliniind contribuția lor la pluralismul vocal și democrație, în contextul unui eveniment tragic și al acuzațiilor nedrepte care li s-au adus.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

VIDEO din orașul lui Lasconi. Aici locuiește un celebru medic cu apucături ciudate

VIDEO din orașul lui Lasconi. Aici locuiește un celebru medic cu apucături ciudate. Nici nu se poate descrie în...

Alte știri din aceeași categorie