Participarea ministrei justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, la cea de-a zecea sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției. Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, participă, în perioada 11 – 15 decembrie 2023, la cea de-a zecea sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), în Atlanta, SUA.
Din delegație fac parte și procurorul general al României, Alex Florin Florența și reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție, ai Agenției Naționale de Integritate, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Lupta împotriva corupției este prioritate pentru Ministerul Justiției. Astfel, la aniversarea a 20 de ani de la ratificarea Convenției ONU împotriva Corupției, România deține vicepreședinția Conferinței statelor părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției, prin ambasadorul României la organizațiile internaționale de la Viena, Stelian Stoian.
Participarea ministrei justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, la cea de-a zecea sesiune a Conferinței Statelor Părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției
În cadrul lucrărilor Conferinței statelor părți, ministra justiției a reiterat angajamentul ferm al României față de lupta împotriva corupției și față de agenda Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
„Statul român a făcut pași importanți. Am aderat la Convenția OCDE împotriva mitei, suntem parte a grupului de lucru OCDE împotriva mitei. Avertizorii de integritate sunt în linia întâi în lupta anti-corupție. Astfel, avem acum un cadrul legal care oferă protecție sporită avertizorilor de integritate.
Totodată, au fost luate măsuri pentru ca activitatea principalelor instituții care se ocupă de lupta anticorupție – Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate – să se desfășoare în condiții mai bune. Susținem lupta împotriva corupției și la nivel european.
Statul român a făcut pași importanți
Ministerul Justiției a finalizat chiar anul acesta, în iulie, concursul pentru selectarea ultimilor 3 procurori europeni delegați în România. Astfel, avem un total de 20 de procurori care sprijină activitatea Parchetului European și susținem lupta împotriva utilizării frauduloase ale fondurilor europene”.
Ministra justiției a declarat că România susține mecanismul de implementare a Convenției, rezumatul raportului de țară fiind finalizat. Totodată, Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției reprezintă baza legală pentru cooperarea internațională în materie penală.
În marja reuniunii, România a găzduit şi un eveniment (side-event) denumit UNCAC 20: Romania’s lessons learned and good practices, în care a fost prezentat sistemul românesc de prevenire și combatere a corupției.
România a găzduit şi un eveniment (side-event) denumit UNCAC
La eveniment, au participat, în calitate de speakeri, reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), ai Agenției Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), ai Agenției Națională de Integritate (ANI) și câte un reprezentant din partea Franței și a Statelor Unite ale Americii.
În marja conferinței, ministra justiției a avut întrevederi bilaterale cu ministrul justiției din Republica Italiană, Carlo Nordio, cu ministra justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, cu președintele GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției), Marin Mrčela, cu ministrul adjunct de justiție din Bulgaria, Georgi Nikolov, cu omoloaga portugheză, Catarina Sarmento e Castro, cu ministrul de justiție din Nigeria, Lateef Fagbemi, cu omologul ucrainean, Denys Maliuska, dar și cu președintele Conferinței Statelor Părți la Convenția ONU împotriva Corupției, Richard Nephew.
Informații suplimentare
Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției este cel mai valoros instrument internațional care monitorizează și asigură măsuri pentru combaterea corupției. Conferința statelor părți (COSP) este principalul organism de elaborare a politicilor Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției. Aceasta sprijină statele părți și semnatarii în punerea în aplicare a Convenției și oferă orientări politice UNODC pentru dezvoltarea și implementarea activităților anticorupție.