Pe acest perete al Turnului Bărăției este ceva scris. Nimeni nu ia în seamă…Este o placă veche prinsă în patru piroane pe care scrie cu litere mari – Monument istoric, complexul feudal baratia sec.XIV cu lespedea de mormânt a Comitetului Laurențiu de Longo Campo din anul 1300.
Nimic foarte interesant până aici, dar acesta placă a fost emisă de Consiliul Culturii și Educației Socialiste. Oare mai apare pe undeva prin Câmpulung, cuvântul socialist, de la Revoluție, încoace?
Consiliul Culturii și Educației Socialiste a fost un organ de partid și de stat aflat sub conducerea nemijlocită a Comitetului central al Partidului Comunist Român și a Consiliului de Miniștri, cu scopul de a asigura înfăptuirea politicii partidului și statului în domeniul culturii și educației socialiste, de a conduce și îndruma întreaga activitate cultural-educativă desfășurată în Republica Socialistă România, înființat prin decretul nr.301 din 21 septembrie 1971.
Ansamblul a fost restaurat la începutul anilor 1960 de arhitectul Ștefan Balș, care a degajat clădirile istorice de construcțiile parazitare și a redat nivelul original al pavimentului interior și exterior. În anii 1963–1965 au fost întreprinse cercetări arheologice, conduse de Dinu V. Rosetti, în legătură cu restaurarea ansamblului Bărăției.
Cercetările au dovedit că biserica existentă reprezintă corul, ridicat în secolul al XV-lea, în locul fundațiilor corului unui edificiu din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, în prelungirea navei acestuia, care a fost mai târziu dărâmată. Săpăturile au scos la lumină fundațiile corului inițial și cele ale navei, care au fost puse în valoare prin restaurare. De aici și existența acestei plăci care nu a fost dată niciodată jos de atunci.