Eleva Peca Alexandra, a liceului Dan Barbilian este mândră că profesorul său de Istorie, Nicolae Zaharia şi directorul instituţiei de învăţământ a făcut-o să îşi descopere cea mai mare pasiune a ei, şi anume Istoria. În prezent Alexandra Peca a terminat clasa a XI-a şi nu oricum ci cu o menţiune la olimpiada naţională de Istorie, adică locul şapte la nivelul ţării.
,,Anul acesta ca şi în anii trecuţi elevii de la liceul Dan Barbilian s-au remarcat la olimpiadele judeţene şi naţionale, la cele naţionale am avut doi participanţi este vorba de Peca Alexandra şi Drăghici Denisa, clasa a X-a şi clasa a XI-a, la Istorie şi unul la Logică din clasa a XII-a este vorba despre Iordache Georgian, cu precizarea că la Istorie am obţinut locul 7, o menţiune cu media 9,25, ce arată o pregătire exemplară a elevei Peca Alexandra sub îndrumarea mea, în acelaşi timp la olimpiada naţională de Istorie, participă patru elevi de pe fiecare an de studiu, câte unul din fiecare clasă, iar liceul Dan Barbilian a fost reprezentat de doi elevi dintre cei patru, ceea ce arată că în liceul nostru există o preocupare a profesorilor pentru pregătirea elevilor pentru examenele naţionale dar şi pentru olimpiadele judeţene şi naţionale. Peca Alexandra participă la olimpiada de română dar din clasa a IX-a este axată pe olimpiada de Istorie din această clasă a participat la olimpiada de Istorie, obţinând locul I pe judeţ, în fiecare an, ne dorim să participe şi la anul, în 2014 a obţinut locul 7, performanţa cea mai bună, profil filologie, performanţa la care a ajuns înseamnă o muncă serioasă, o colaborare bună între profesori şi elevi, o muncă susţinută, cine face performanţă va înţelege acest lucru, că la nivel judeţean sunt doar patru elevi, din tot judeţul, doi sunt de la Dan Barbilian”, ne-a declarat directorul Nicolae Zaharia.
Alexandra Peca s-a decis să urmeze o carieră în Istorie iar la facultatea de profil pe care s-a decis să o urmeze doreşte să studieze şi limba coreeană, o altă pasiune de-a ei. Nu îi este greu să se aplece permanent studiului, deoarece de la o vârstă fragedă participă la olimpiade, a început cu Limbă Română unde a ieşit fruntaşă, după care s-a oprit la Istorie. Peca Alexandra-Florentina, are 18 ani, este elevă la liceul teoretic Dan Barbilian, făcând naveta în fiecare zi la şcoală deoarece locuieşte în comuna Stoeneşti, pe lângă Câmpulung.
,,La concursuri şi olimpiade particip aproape de când mă ştiu, şi acum ţin minte primul meu concurs, eram în clasa a IV-a şi participam plină de emoţii la un concurs de creaţie literară. Apoi am mers la olimpiadele de limba română şi de matematică. În clasa a VI-a am renunţat la matematică (nu era tocmai materia mea preferată) şi m-am axat mai mult pe limba română. În clasa a VII-a m-am calificat la Olimpiada Naţională de Limba Română, unde am obţinut un premiu special pentru „valorificarea elementelor de limbă şi comunicare”. Începând cu clasa a VIII-a şi până în prezent am participat în fiecare an la Olimpiada Naţională de Istorie, unde am obţinut două menţiuni (în clasa a VIII-a, locul 7, şi în clasa a XI-a, locul 6) şi un premiu special în clasa a X-a, când am avut ghinionul să fiu pe locul 8, şi nu am obţinut menţiune. La început mergeam la olimpiade pentru că profesorii, părinţii şi sora mea mai mare, care a fost olimpică naţională la Limba Franceză, mă ambiţionau. Îmi spuneam „pot şi eu!”. La vremea aceea, nu ştiam de cât de multă muncă, ambiţie şi pasiune este nevoie pentru a ajunge la o olimpiadă naţională. Apoi, pe măsură ce am crescut, lucrurile au început să vină de la sine. În fiecare an voiam mai mult, mai bine. Poate că nu vreau să fiu un elev oarecare al liceului meu. Vreau să fiu un elev de care profesorii îşi vor aminti şi cu care se vor mândri, iar olimpiadele sunt modul prin care îi fac să-şi amintească de mine. Cei mai mari susţinători ai mei sunt părinţii şi sora mea. Fără îndrumarea lor nu aş fi ajuns unde sunt acum. Am înţeles de ce, atunci când eram mică, îmi spuneau mereu să învăţ. Totuşi, până în clasa a VIII-a, parcă lipsea ceva. Îmi plăcea să merg la olimpiade şi să obţin premii, dar nu îmi descoperisem încă adevărata pasiune. Acest lucru s-a întâmplat atunci când am hotărât să îmi încerc norocul la Olimpiada de Istorie. La momentul respectiv, sora mea era în clasa a XII-a, la acelaşi liceu, şi se pregătea pentru examenul de Bacalaureat, aşa că am început să învăţăm împreună. Citind caietele ei, m-a fascinat felul cum domnul profesor Zaharia Nicolae nu predă, ci povesteşte, şi am început să vreau din ce în ce mai mult să citesc cărţi de istorie, să reţin fiecare eveniment în cel mai mic detaliu. Deci da, pasiunea mea pentru Istorie este în mare parte meritul domnului profesor.
În ultimul timp m-am gândit serios la ce facultate să urmez. O perioadă am vrut să urmez cursurile Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, dar mi-am dat seama că istoria este o pasiune prea mare pentru a fi uitată pur şi simplu imediat după examenul de Bacalaureat, aşa că acum sunt hotărâtă să urmez cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. În paralel vreau să continui să studiez limba coreeană, cealaltă pasiune a mea, şi sunt sigură că vor apărea oportunităţi, poate burse de studii în străinătate, cine ştie? Cert este că vreau să fac ce-mi place. Pentru mine nu contează atât de mult partea financiară, atât timp cât îmi urmez visul”, povesteşte Alexandra Peca.