3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Pericolul din iarbă! Suspiciuni de boală Lyme în Argeș…

Alte Știri

Pericolul din iarbă. Mare atenţie! Transmite boala Lyme! Autorităţile atrag atenţia asupra pericolului pe care în poate reprezenta muşcătura de căpuşă. 

O ieşire la iarbă verde vă poate aduce mari neplăceri şi vizite nedorite la medic, mai ales în această perioadă a anului. Vorbim despre un pericol ascuns printre firele de iarbă – căpuşele, aceste insecte parazitare a căror muşcătură constituie un adevărat pericol pentru sănătate.

Ce trebuie să faceţi

Autorităţile atrag atenţia asupra faptului că infecţia cea mai comună al cărei agent etiologic se transmite prin căpușă este boala Lyme. Pentru a evita astfel de probleme, specialiştii vin cu o serie de recomandări pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

  1. Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă.
  2. Purtarea unor pantofi sport deschiși la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  3. Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpușe (mâini, braț-antebraț, etc) și utilizarea de repelenți pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, șosete, pantaloni, etc).
  4. Tratarea (spălarea și uscarea cel puțin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activități desfășurate în zone cu potențial de infestare cu ixodide.
  5. Inspectarea corpului cu atenție; căpușele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la atașare sau în timpul hrănirii.
  6. Înlăturarea promptă a căpușelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele și tragerea în sus, astfel încât rostrul căpușei să nu rămână în piele.
  7. După înlăturarea căpușelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) și se va aplica un unguent conținând un antibiotic cu spectru larg.

În anul 2017, în județul Argeș, s-a înregistrat un număr crescut de cazuri de boală Lyme, astfel că din 90 de cazuri suspiciune boala Lyme au fost confirmate 55 de cazuri.

În acest an, până în prezent au fost înregistrate 5 cazuri cu suspiciune de boală Lyme, din care 2 cazuri au fost infirmate iar 3 cazuri se afla în lucru, se arată în comunicatul de presă remis redacției noastre de DSP Argeș.

Cum se depistează și cum se îndepărtează căpușele

După ce aţi desfăşurat activităţi în aer liber în zonele în care pot trăi căpușe, verificați prezenţa căpuşelor pe hainele şi corpul dumneavoastră, acordând o atenție deosebită axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului.

La copii, căpușele sunt adesea găsite pe cap, la nivelul liniei părului. Deoarece căpușele sunt foarte mici, pot fi ușor trecute cu vederea.

Muşcătura de căpuşă arată de obicei ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. De obicei, nu doare. Totuși, căpușa ar trebui să fie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a minimiza riscul de infecție.

– Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai apoape posibil de suprafaţa  tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi şi evitaţi să strângeţi corpul căpuşei sau să lăsaţi părţi din gura acesteia în plagă. Nu stângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacului acesteia în plagă, ceea ce poate provoca infecţii.

– Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică, aruncaţi-o în toaletă şi trageţi apa.

– După aceea, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod, în acea zonă.

O mică parte din gura căpuşei poate rămâne în rană. Acest lucru nu este periculos şi va dispărea după câteva zile împreună cu rana.

Cu toate acestea, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, ar trebui să consultaţi un medic, deoarece acest lucru poate indica o infecţie (rar). Dacă nu reușiți să îndepărtați căpușa, adresați-vă medicului, se mai arată în comunicat.

 

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie