3.5 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Peste 100.000 lei prejudicii aduse Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate de medicii din Piteşti!

Alte Știri

În urma percheziţiilor şi audierilor efectuate în cursul zilei de ieri, marţi 23 iunie 2015, la domiciliile unor cadre medicale şi cabinete medicale din municipiul Piteşti, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus reţinerea a două persoane şi punerea sub control judiciar a altor 3, cercetate în dosarul de corupţie privind eliberarea, contra unor sume de bani, de documente medicale cu diagnostice fictive unor pacienţi în vederea încadrării în diferite grade de invaliditate pentru obţinerea pensiei aferente.

Din investigaţiile efectuate de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie rezultă că respectivele cadre medicale au sprijinit, contra-cost, în perioada iunie 2013 – noiembrie 2014, 11 pacienți interesați să obțină pensie de invaliditate, deși există indicii temeinice că respectivii nu au afecțiuni care să justifice o astfel de încadrare.

Astfel, în intervalul amintit, medicii au procedat la internarea fictivă a persoanelor interesate, cărora le-au eliberat, în schimbul unor sume de bani, percepute la fiecare internare, documente medicale care confirmau încadrarea în diferite grade de invaliditate.

Practicile menționate au produs prejudicii Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, ca efect atât al cheltuielilor nejustificate privind internarea, însumând un total de 104.920 lei, cât și al încasării, pe nedrept, a pensiilor de invaliditate.

În vederea obţinerii probatoriului necesar, în cauză au fost solicitate şi autorizate măsuri judiciare specifice, în urma cărora a rezultat că atât medicii, cât şi asistentele, utilizau drept practică frecventă primirea de bani de la pacienţi pentru serviciile medicale prestate. Astfel, cu titlu de exemplu, doar în ziua de 27.04.2015 la cabinetul medicului psihiatru A.V. s-au prezentat 49 de pacienţi, de la 24 dintre aceştia medicul primind diverse sume de bani în lei şi valută, în plicuri sau în bancnote înmânate direct. Totodată, în aceeaşi zi, asistenta S.E. a primit bani de la un număr de 5 pacienţi. Aceeaşi situaţie s-a remarcat şi în cazul celui de-al doilea medic psihiatru cercetat în cauză, precum şi a asistentelor medicale.

Anchetatorii subliniază repetitivitatea acestor fapte pe tot parcursul activităţilor specifice desfăşurate în procesul de cercetare penală. Astfel, de menţionat faptul că, în perioada 27.04-02.06.2015, medicul A.V. a primit bani de la un număr de 289 pacienți, medicul M.E. a primit bani de la un număr de 13 pacienți, asistenta S.E. a primit bani de la un număr de 62 de pacienți, asistenta C.C. a primit bani de la un număr de 18 pacienți, iar asistenta C. C. a primit bani de la un pacient.

Astfel, în sarcina inculpatului A.V. s-a reținut săvârșirea a 289 de infracţiuni de luare de mită prev. de art. 289 din Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 toate cu aplic. art. 38 din NCP, constând în aceea că, în perioada 27.04-02.06.2015, în calitate de medic în cadrul unei unităţi medicale din municipiul Pitești, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a procedat la diagnosticarea fictivă, respectiv la internarea fictivă a persoanelor interesate, cărora le-a eliberat documente medicale unele necesare pentru încadrarea/ menținerea în grad de invaliditate sau handicap, contra unor sume de bani, deși în realitate unii beneficiari nu suferă de afecțiunile respective. În felul acesta au fost aduse prejudicii Fondului Național Unic de Asigurări Sociale și de Sănătate, ca urmare a decontării unor cheltuieli nejustificate cu internarea fictivă și acordării unor pensii de invaliditate/ ajutoare de handicap necuvenite, respectiv persoanelor menționate în ordonanța de continuarea a cercetărilor ce a fost înmânată și suspectului.

În sarcina inculpatei S.E., asistent medical s-a reținut săvârșirea a 62 de infracţiuni de luare de mită prev. de art. 289 din Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 toate cu aplic. art. 38 din CP, constând în aceea că, în calitate de asistent medical, în perioada 27.04-02.06.2015, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a procedat, contra unor sume de bani primite de la un număr de 61 de pacienți, la eliberarea unor documente medicale unele necesare și pentru încadrarea/ menținerea în grad de invaliditate sau handicap, deși în realitate beneficiarii nu suferă de afecțiunile respective, producând prejudicii Fondului Național Unic de Asigurări Sociale și de Sănătate, ca urmare a decontării unor cheltuieli nejustificate cu internarea fictivă și acordării unor pensii de invaliditate/ ajutoare de handicap necuvenite.

Inculpaţii A.V. şi S.E. au fost reţinuţi prin ordonanţele din data de 23.06.2015 pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În cursul zilei de ieri, 23 iunie a.c., ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul Brigăzii speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi beneficiind de sprijin de specialitate din partea SRI, au efectuat 8 percheziţii domiciliare şi la sediul unor cabinete medicale din municipiul Piteşti, judeţul Argeş pentru probarea activităţii infracţionale a unui număr de 6 cadre medicale care, în perioada aprilie – iunie 2015, au primit bani şi alte foloase de la peste 300 de pacienţi pentru a le emite documente medicale cu diagnostice fictive folosite pentru obţinerea unor pensii de invaliditate.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie