Peste 300 de ceasuri expuse la Muzeul Municipal Câmpulung! Sunteți invitați să aflaţi „Povestea timpului”, în cadrul Secţiei de Istorie şi Artă Plastică, unde orele, minutele şi secundele sunt minuţios cronometrate de sute de ceasuri din „zestrea” colecţionarului Marian Roşu.
În cadrul expoziţiei, denumită generic „Tic – Tac – Povestea timpului”, pot fi admirate peste 300 de ceasuri din cinci ţări europene: Cehia, Germania, Polonia, Rusia şi, nu în ultimul rând, România. Reale bijuterii ale tehnicii şi artei din secolele IXX şi XX.
„Fără a se dori o istorie a ceasului Perse, expoziţia conţine un element de inedit prin faptul că prezintă secolele IXX şi XX, din istoria ceasului, într-o manieră care poate părea încărcată publicului vizitator în sensul că sunt foarte multe obiecte expuse, peste 300, dar prezintă o istorie mai mult din punct de vedere a repartizării geografice a producţiei de ceasuri. Sunt nu mai puţin de cinci ţări reprezentate respectiv: Polonia, Cehia, Germania, România şi Rusia. Expoziţia fiind mai mult focusată pe design-ul de ceas decât pe o istorie a ceasului. Nu există cadrane solare din perioada primitivă şi nu există mecanisme de secole XIV – XVI.
De subliniat este că, în perioada 29 – 30 octombrie a.c., Marian Roşu, colecţionarul care cu generozitate ne-a pus la dispoziţie propria sa colecţie de ceasuri, doreşte să organizeze ateliere de ceasornicărie cu elevii din Câmpulung. Poate nu este atât de impresionantă istoria ceasului, cât este de interesant modul de reparare sau cel de întreţinere al unui mecanism. Astfel, timp de două zile, publicul va avea posibilitatea să redescopere rigurozitatea, minuţiozitatea şi răbdarea ceasornicarului. Pe scurt, pasiunea de a fi ceasornicar, din păcate o meserie pe cale de dispariţie.
Ca să nu mai spun că publicul de o altă generaţie îşi va putea aminti cu plăcere, sperăm noi, de celebrul ceas cu cuc de producţie românească, care întâmplător, nu ştiam nici măcar eu, este unul din cele mai precise mecanisme de măsurare a timpului care a fost creat vreodată, împreună cu pendulele şi cu toată istoria legată de istoria lor”, este descrierea făcută expoziţiei de către directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea.
Inedita şi impresionanta expoziţie poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00 – 17.00, în perioada octombrie – noiembrie 2018, la Secţia de Istorie şi Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung.