Conform avertizării meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în perioada 1 decembrie ora 17.00 – 2 decembrie ora 8.00 aria ninsorilor va cuprinde treptat toate zonele de munte. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20…25 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală de 50…60 km/h şi, mai ales în zona montană înaltă, peste 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi reducând semnificativ vizibilitatea.
De asemenea, în perioada 2 decembrie ora 8.00 – 3 decembrie ora 2.00 vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări. În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada. Îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 .
Pentru o călătorie în siguranţă, în contextul avertizării meteorologice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş vă recomandă să conduceţi prudent, să adaptaţi continuu viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să luaţi în calcul faptul că spaţiul de frânare creşte substanţial atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei.
Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
De asemenea, pe timpul călătoriei cu autovehiculul, le recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de viscol sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen.
Totodată, le recomandăm păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă precum şi evitarea acţionării bruşte a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
În condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.
Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau acostament şi traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.