4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Poliţiştii argeşeni desfăşoară acțiuni de creștere a gradului de siguranță rutieră

Alte Știri

Poliţiştii argeşeni desfăşoară acțiuni de creștere a gradului de siguranță rutieră

De-i afară ger, ninsoare,

Ploaie, dar şi pe căldură mare,

Poliţistul e prezent,

E în stradă permanent.

Sfârşitul săptămânii trecute a adus condiţii meteo specifice perioadei de iarnă, cu ninsori abundente şi vânt puternic, care au facut ca deplasarea pe drumurile publice să fie mai dificilă decât în mod obişnuit.

Dacă v-aţi întrebat ce se poate face pentru siguranţa traficului de zi cu zi, vă vom prezenta în continuare câteva aspecte, precum şi câteva dintre activităţile poliţiştilor cu atribuţii de poliţie rutieră.

Orice conducător auto parcurge o etapă de instruire, ce ar trebui să conducă la concluzia că atunci când nu respectăm regulile de circulaţie, nu riscăm doar o amendă, ci îi punem în pericol şi pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent de calitatea de pasageri în aceeaşi maşină cu cel care încalcă regulile, în altă maşină din trafic, sau doar ca pietoni pe marginea drumului.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.

Nu are nici o relevanţă pentru un pieton lovit, dacă se afla pe trecere. Când este lovit, urmările medicale îl vor însoţi toată viaţa!

Conducătorii auto trebuie:

  • să îşi amintească mereu că apropierea de zonele trecerilor pentru pietoni trebuie să implice şi creşterea atenţiei, pentru a preîntâmpina orice eveniment neplăcut.
  • să prevadă că un trecător poate fi neatent atunci când traversează, asemeni situaţiei care face obiectul indicatorului ,,Atenţie, copii!”
  • să preîntâmpine orice eveniment neplăcut, în special lovirea unui pieton în orice situaţie, nu doar în apropierea de trecerile pentru pietoni.

Pietonii trebuie:

  • să fie atenţi la trafic, chiar dacă traversează pe trecere!
  • să traverseze doar dacă şoferul a observat intenţia de a traversa şi dacă poate opri în condiţii de siguranţă!
  • să nu îşi obtureze câmpul vizual cu articole vestimentare (gluga hainei sau umbrela) şi nu se lase distraşi (utilizarea telefonului mobil poate distrage atenţia şi în cazul pietonilor).

Pentru orice deplasare, indiferent de distanţă sau de timpul deplasării, se poate cosidera că atenţia pe care un conducător auto o acordă pregătirii maşinii şi a deplasării, în general, este o măsură a respectului faţă de ceilalţi (dacă zăpada împiedică şoferul să vadă totul din jurul lui, dacă ştergătoarele sunt uzate sau dacă circulă cu anvelope de vară, ştiind că poate întâlni polei sau zăpadă, precum şi cazuri mai grave, în care urcă la volan şi foloseşte telefonul mobil sau conduce după ce a consumat alcool, sunt fapte care trebuie privite şi din perspectiva pericolului la care îi expun pe celilalţi participanţi la trafic).

“Respectul față de aproapele nostru (englezescul ,,common sense”), este cel care trebuie să ne facă pe noi toți, în calitatea de participanți la trafic, să ne tratăm cu respect unii pe ceilalți, să nu ne punem în pericol, și să ne preocupăm de pregătirea fiecărei deplasări.”

Din datele de fond, în anul 2018, polițiștii rutieri au participat la 1550 de acțiuni organizate pe raza județului Argeș. Au fost aplicate peste 54.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 5300 de permise de conducere și au fost retrase peste 2100 de certificate de înmatriculare.

Un exemplu de activităţi ale poliţiştilor îl reprezintă acţiunea desfăşurată în perioada 18-24 februarie a.c., conform Calendarului de activităţi al TISPOL, când poliţiştii rutieri au verificat în trafic 1372 de autoturisme destinate transportului rutier de marfă şi de călători, conducătorii auto vizați fiind cei profesioniști.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate aproape 500 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 285.000 de lei, fiind reţinute 9 permise de conducere şi 10 certificate de înmatriculare.

Totodată, a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără drept, după ce poliţiştii Serviciului Rutier Argeş au identificat un bărbat de 41 de ani, din Pitești, care conducea un microbuz de transport persoane, având dreptul de a conduce suspendat.

Dintre conducătorii auto care au rămas fără permis, șase consumaseră alcool, iar trei dintre cei șase transportau sau urmau să transporte persoane.

Reamintim că în situația nerespectării indicaţiilor poliţistului rutier, legea dă posibilitatea poliţistului să aplice unui astfel de şofer, pe lângă amenda pentru fapta care a dus la oprirea lui, şi pe aceea referitoare la nerespectarea indicaţiilor, adică amendă între 1305 și 2900 de lei, cu măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile!

Poliţiştii vor fi în continuare prezenți la datorie pentru a le aminti şoferilor că trebuie să fie responsabili când conduc, și vor efecuta periodic acţiuni prin care participanţii la trafic să se mobilizeze şi să nu uite să respecte permanent regulile care ţin traficul în siguranţă.

 

    De vei ține minte toate,

          Poate vei gasi răbdare,

          Fără gesturi disperate

          La bătrâni ce-apar în cale!

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie