În perioada 22 – 27 iulie 2018 s-a desfășurat sesiunea extraordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România, eveniment ce a avut loc la Hotel 2D, din stațiunea Neptun, municipiul Mangalia, județul Constanța.
Sesiunea extraordinară a Adunării generale a A.Co.R. a beneficiat de prezența a peste 160 de primari de comune din țară, membri ai asociației.
Lucrările Adunării Generale au inclus subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, dar și teme distincte, dintre care putem aminti:
- – Măsuri preliminare pentru elaborarea Albumului Centenarului Marii Uniri – 2018, după modelul Cărții Încoronării – 1922;
- – Stabilirea de măsuri pentru constituirea delegației ACoR la Forumul româno-francez, Lyon, Franța, 2-3 aprilie 2019;
- – Analiza disparităților de dezvoltare între mediul urban și rural din România;
- – Discutarea problemelor cu care se confruntă mediul rural și, implicit, autoritățile administrației publice locale de la nivelul comunelor din România, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale.
Prezentarea priorităților de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost făcută de Adrian-Ionuț CHEȘNOIU, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
De asemenea, în cadrul lucrărilor Adunării Generale au fost prezentate proiectele pe care le implementează ACoR în momentul de față:
- – „Platforma Acțiunilor Comune Transparente” – PACT A.Co.R., cod SIPOCA 238, cod SMIS2014+ 111983;
- – „Decizia ta – factura și accesul la energie!”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice;
- – „Măsuri integrate pentru comunitate’’, cod SMIS 2014+: 103133; \
- – „Îmbunătățirea accesului la servicii a cetățenilor și a calității serviciilor – o administrație publică locală transparentă și responsabilă”.
A.Co.R. este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.