Flacăra Centenarului s-a aprins la Muzeul Golești! Primarii alături de organizatori şi personalităţi argeşene şi naţionale au încins hora Unirii .
Marți, 23 ianuarie 2018, la Muzeul Golești , președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a aprins Flacăra Centenarului Marii Uniri.
Astfel, sub egida “România de la Argeș ” în județul nostru au debutat manifestările dedicate aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.
În istoria României, Argeșul, prin locurile și oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel evidențiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma ”România de la Argeș”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine.
Sub egida proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”, Consiliul Județean Argeș, împreună cu instituțiile de cultură din subordine, Academia Română și DACIN SARA a organiza un moment simbolic – Aprinderea Flăcării Centenarului la Muzeul Golești.
La eveniment au participat membri ai grupului de inițiativă ai proiectului național ”Respect pentru Valorile Naționale”, academicianul Gheorghe Păun, academicianul Ion Dumitrache, academicianul Nicolae Panin, regizorul Șerban Marinescu, sociologul Bogdan Ficeag, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, regizorul Dan Pița, regizorul Dan Necșulea, senatorul Șerban Valeca, IPS Calinic – Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, conducerea Prefecturii, primarii din Argeș, consilierii județeni, parlamentari, conducerile celor două universități și Inspectoratului Școlar Județean Argeș, profesori, elevi.
În discursul său, președintele CJ Argeș a punctat faptul că nu întâmplător Muzeul Golești a fost ales ca loc de aprindere a Flăcării Centenarului, argumentele ținând atât de rolul familiei Golescu în istoria României, cât și de faptul că în acest muzeu se găsește Tronul pe care au stat Regii României, precum și Biroul lui Carol I și o caleașcă aparținând Casei Regale.
“Flacăra Centenarului aprinsă la Muzeul Golești va poposi în fiecare localitate din județul Argeș acolo unde vor fi citite și numele tuturor eroilor argeșeni căzuți în primul Război Mondial. În jurul datei de 1 Decembrie flacăra va ajunge la Monumentul Eroilor de la Mateiaș iar pe 1 Decembrie la Alba Iulia”, a mai spus președintele CJ Argeș, Dan Manu.
Prima locație unde Flacăra Centenarului a fost depusă – pe biroul Regelui Carol I, pe care s-au semnat primele decrete regale, din Conacul Goleștilor. De asemenea, pe 24 ianuarie, Flacăra Centenarului va fi depusă la mormintele Brătienilor de la Vila Florica, familie de care este strâns legată crearea României Moderne.
Manifestările organizate la muzeul Golești s-au încheiat cu Hora Unirii în care s-au prins toţi primarii prezenţi la evenimente cei mai mulţi fiind din Muscel, cum ar fi primarii Liviu Ţâroiu, Ştefan Benonie, Cătălin Turturică, Vasile Tudorel Miriţă, Claudius Ciobanu, Ion Banzea, Marian Toader împreună cu viceprimăriţa Adriana Cicu, Cătălin Manta, dar şi primarul Mioveniului, Ion Georgescu, Nicolae Barbu de la Valea Iaşului, Ion Dumitru de la Albota alături de mulţi alţii.