La 1 ianuarie 2007, Comisia Europeană a instituit un mecanism de cooperare și de verificare pentru a evalua angajamentele asumate de România în domeniul reformei sistemului judiciar și al combaterii corupției.
Comisia a publicat în luna ianuarie cea mai recentă analiză privind măsurile întreprinse de România în ultimele douăsprezece luni în domeniul reformei judiciare și al combaterii corupției în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).
Raportul evaluează progresele recente realizate de România. Această evaluare evidențiază o serie de domenii în care s-au înregistrat progrese în mod constant, fapt care indică durabilitatea acestora. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt și-au menținut o dinamică remarcabilă. Acest lucru s-a reflectat în creșterea încrederii românilor în sistemul judiciar în general și în urmărirea penală a actelor de corupție, în special. Comisia consideră că procesul de monitorizare în cadrul MCV, oportunitățile oferite de fondurile UE și dialogul constructiv cu Comisia și cu numeroase state membre continuă să reprezinte un sprijin valoros pentru consolidarea reformelor în România. Această evaluare este împărtășită de cetățenii români, astfel cum arată un sondaj recent publicat, realizat în noiembrie 2014: 79 % dintre cetățenii români sunt de acord că UE ar trebui să aibă un rol în combaterea corupției și în remedierea deficiențelor sistemului judiciar. În plus, 73 % dintre români consideră că UE a avut un impact pozitiv în ceea ce privește remedierea deficiențelor sistemului judiciar al României, iar 67 % cred că implicarea UE a avut un impact pozitiv asupra combaterii corupției. Pentru mai multe informații, puteți contacta Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș (strada Victoriei, nr. 18), la următoarea adresă de e-mail: europearges@gmail.com.