Infecția cu SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 87,7%, în ultimele patru săptămâni, în rândul personalului din sistemul medical datorită vaccinării. Media cazurilor noi săptămânale a scăzut de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri.
Din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89.96% dintre acestea (98.84% cu o doză).
,,Acest fapt aduce beneficii considerabile în reducerea infecției cu SARS-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social. De luni a început și vaccinarea cu serul de la AstraZeneca.
Câteva aspecte importante despre acest vaccin:
– au fost înregistrate până acum cele mai puţine reacții adverse după acest vaccin.
– vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni, viruși din familia adeno-virusului care au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine de suprafață optimizate a coronavirusului.
– OMS recomandă vaccinul pentru toate persoanele trecute de 18 ani, inclusiv pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.
– vaccinul a atins o eficiență de 76% în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82%.
– vaccinul AstraZeneca este atractiv din două motive principale: spre deosebire de vaccinurile BioNTech/Pfizer și Moderna, nu trebuie depozitat la temperaturi extrem de scăzute.
Vaccinul poate fi păstrat la temperaturi normale de răcire (2-8 grade) timp de cel puțin șase luni, facilitând transportul. În plus, vaccinul de la AstraZeneca este considerat mai ieftin”, a scris medicul Remus Mihalcea pe pagina sa publică.