Direcția Generală Anticorupție, prin reprezentantul său, comisar-șef de poliție Mihai BÂRLICI, director al Direcției Prevenire, a participat, în perioada 01 – 02 decembrie 2021, la Conferința anuală EPAC/EACN (European Partners against Corruption/European Anti-corruption Network) și Adunarea Generală, organizată la Vilnius, în Lituania.
Printre punctele importante de pe agenda evenimentului s-a aflat concursul de proiecte inovatoare la care reprezentantul D.G.A. a prezentat Proiectul “ANTICOR_INT.
O abordare integrată în domeniul anticorupție”, proiect în curs de derulare, având ca obiectiv general creșterea eficacității prevenirii și investigării infracțiunilor de corupție și a conflictelor de interese, inclusiv prin activități de pregătire profesională desfășurate de către reprezentanții D.G.A., Ministerul Public și A.N.I., acesta fiind printre cele doar 4 proiecte intrate în concurs.
“Cu acest prilej, în cadrul Adunării Generale, au fost organizate alegeri pentru componența noului Consiliu de conducere al EPAC/EACN, care va conduce organizația în următorii doi ani, context în care comisar-șef de poliție Mihai BÂRLICI, director al Direcției Prevenire din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a fost ales pentru poziția de vice-președinte adjunct, divizia autorități anticorupție.
Alături de domnia sa se află Ernst SCHMID, din cadrul Biroului Federal Anticorupție (BAK), Austria (vice-președinte) și Žydrūnas BARTKUS, Serviciul Investigații Speciale (STT), Lithuania (președinte)”.
Evenimentul, care a marcat cea de-a XX-a aniversare a EPAC, reprezentând un moment de bilanț pentru două decenii de activitate a rețelei, dar și o ocazie pentru a dezbate noi metode de cooperare pentru autoritățile anticorupție și de supraveghere a poliției în contextul actual, a fost găzduit de Serviciul Special de Investigații al Republicii Lituania (STT) și a constituit o platformă pentru discuții profesionale și schimb de experiență între membrii EPAC/EACN.
Direcția Generală Anticorupție este membru al EPAC/EACN din anul 2007, instituția organizând chiar Conferința anuală a rețelei în anul 2010, la Băile Felix – Oradea.
Cele două zile ale conferinței au reunit reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor europene și internaționale – Comisia Europeană, Parchetul European, Europol, OECD etc – și membri ai EPAC/EACN, pentru a discuta subiecte legate de statul de drept, lupta anticorupție, independența agențiilor de aplicare a legii, accesul la informații.
“Partenerii europeni împotriva corupției (EPAC) este o rețea independentă, informală, care reunește peste 70 de autorități anticorupție și organisme de supraveghere a poliției din țările membre ale Consiliului Europei.
Cu obiectivul general de consolidare a cooperării, EPAC/EACN oferă o platformă pentru practicieni pentru realizarea unui schimb de experiență și informații în sfera anticorupție și a supravegherii poliției, să se asiste reciproc și să susțină implementarea instrumentelor juridice internaționale.
Suntem încrezători că întâlnirea cu înalți oficiali și profesioniști din cadrul autorităților anticorupție și de supraveghere a poliției europene, precum și poziția reprezentantului D.G.A. în Comitetul de conducere al EPAC vor aduce inspirație și idei noi pentru cooperare și parteneriate viitoare”.