S-a auzit de Cetatea Poienari până în America. Cine ne promovează Argeșul de poveste!
VisitRomania: Poenari Fortress and the beginning of the Transfăgărășan Highway, in the Vidraru Dam area.
Poenari Fortress (Cetatea Poenari in Romanian), is a ruined castle in Romania which was a home of Vlad the Impaler. The citadel is situated on top of a mountain and accessed by climbing 1,480 concrete stairs. It is located on the plateau of Mount Cetatea, facing the west side of the Transfăgărășan, on a canyon formed on the Argeș River valley, close to the Făgăraș Mountains.
Poenari Fortress was constructed around the beginning of the 13th century by Wallachians, se arată în postarea Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.
Ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, şi având la început doar un turn, Cetatea Poienari a fost extinsă în timpul lui Vlad Ţepeş. Aflată aproape de Barajul Vidraru, a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind edificată ca post de fortăreaţă contra otomanilor. A fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.
S-a auzit de Cetatea Poenari până în America. Cine ne promovează Argeșul de poveste!
În „Letopiseţul Cantacuzinesc” se precizează că cetatea Poienari a fost extinsă şi consolidată din porunca lui Vlad Tepeş, care, dorind să îi pedepseasca pe boieri, „pe toţi i-a dus la Poenari şi au lucrat la cetate până li s-au spart hainele dupre ei”.
Deşi cetatea este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poenari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, după cum se arată într-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul la 8 aprilie 1546. Cu acest nume o întâlnim în izvoarele documentare din veacurile XV-XVI, dar şi în cronicile din secolele XVII-XVIII.
De la Pitești și până la cetatea Poienari din comuna Arefu-Argeș sunt aproximativ 65 de kilometri. Comparativ cu acum 15-20 de ani, când drumul era plin de gropi și denivelări, acum carosabilul e impecabil. Pe porțiunea dintre Curtea de Argeș și Arefu au apărut numeroase pensiuni în ultimii ani.
Asta și pentru că zona este una extrem de ofertantă din punct de vedere turistic pentru turiștii români și străini. În Curtea de Argeș pot fi vizitate două monumente excepționale – Biserica Domnească și Mănăstirea Curtea de Argeș. Și tot la Curtea de Argeș pot fi văzute mormintele regilor și reginelor României. Iar după cetatea Poienari puteți merge pe Transfăgărășan și la barajul Vidraru, alte două obiective extrem de cunoscute. Continuarea o găsiți
AICI.