Specialiştii susţin că s-a scumpit coşul de cumpărături cu peste 30%. În contextul războiului din Ucraina, un bucureștean plătește mai multe cu 20-30 de lei pe aceleași produse. Așadar, dacă în urmă cu 6 luni un român plătea 80 de lei pentru un coș care conținea pâine, lapte, carne, ouă, apă, suc și bere, acum lucrurile s-au schimbat.
Calculul este făcut la general iar diferența de 20-30 de lei provine din ideea că un român poate cumpăra de la o anumită rețea de hipermarketuri.
Scumpirile au loc în contextul în care există un război în Ucraina. Rusia și Ucraina deţin un procent important din comerţul mondial cu cereale. Autoritățile de la Paris au afirmat faptul că cerealele precum porumbul sau rapița sunt ai scumpe cu 50% comparativ cu 6 luni înainte.
În topul celor mai accentuate scumpiri stau făina şi uleiul. Deși România este în top 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea soarelui, prețurile continuă să crească. Așadar, creșterile la făină şi ulei s-au stabilizat în zona a 40-60%. Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul, creşterile de preţ fiind între 40 şi 60%. Astfel, dacă un kilogram de făină tip 650 marca Băneasa costa în data de 10 septembrie a anului trecut 2,65 de lei, acum costă 4,25 de lei (plus 60,3%), iar dacă un litru de ulei Untdelemn de la Bunica costa 5,7-6,75 de lei, acum costă 9,75 de lei (plus 42-69%).
Principala cauză este scumpirea materiilor prime. Așadar, făina are la bază grâul care costă acum 380 de euro pe tonă, cu 60% mai scump decât în urmă cu jumătate de ani. În ceea ce privește floarea soarelui, baza uleiului de floarea soarelui, prețul pe tonă costă este de 1200 de euro. Continuarea o găsiți AICI.