Sâmbăta Morților. Ce se împarte astăzi? Ce nu e bine să faci? Denumită sărbătoarea și Moșii de iarnă, creștinii respectă cu sfințenie ritualuri menite să aducă liniște și pace.
Această sărbătoare nu are o data fixă. Ea se celebrează anual, în prima săptămână din luna noiembrie. Moșii de toamnă pică anul acesta pe 2 noiembrie.
În fiecare zonă a țării, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă, pentru a le împărți persoanelor nevoiașe.
CITEȘTE ȘI. Rugăciunea adormiților care se spune de Sâmbăta Morților pentru mântuirea sufletelor lor
Scopul acestui gest este de a-i pomeni pe cei dragi care au plecat din această lume. În zi de sărbătoare, femeile împart mâncarea gătită în vase de lut ori porțelan și în căni ori vase de lemn. Pomana se împarte oamenilor sărmani, dar se oferă și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor.
De Sâmbăta Morților, pomana constă în împărțirea de alimente calde, în special alimentele preferate de răposat. Pe vremuri, se dădeau de pomană colaci simpli din făină și apă, unși cu miere. Se mai făceau colive și fierturi dulci cu lapte și ovăz și se ofereau fructe.
CITEȘTE ȘI. Ce se întâmplă când vedeți invazie de oameni în cimitire și flăcări care luminează până la Cer
Obiceiul s-a păstrat peste veacuri și azi, fiecare creștin pregătește câteva bucate specifice pentru vasele pe care le împarte la moșii de iarnă 2024. Gospodinele adaugă în coșurile cu bucate sarmale în foi de viță, pilaf, o bucată de friptură, orez cu lapte, o prăjitură cu mere sau cu vișine și o sticlă cu vin roșu.
Ce nu ai voie să faci azi
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și înseamnă înaintașii care au murit.
În Sâmbăta Morților, în biserica ortodoxă se fac slujbe speciale, iar potrivit tradiției, se împart pachete cu alimente. Scopul pomenii este acela de a-I ajuta pe cei nevoiași și pentru a-i pomeni pe cei dragi, care au murit.
CITEȘTE ȘI. De ce totul pe planeta Pământ este doar sub puterea cifrei 7. Toate explicațiile pe înțelesul tuturor
După slujba de la biserică, de Moșii de toamnă se obișnuiește să se aprindă lumânări la mormintele celor trecuți în neființă. Conform spuselor din strămoși, acest obicei este pentru a le încălzi sufletul celor decedați.
Se recomandă ca în această zi să nu se muncească la câmp ori alte munci în gospodărie, care presupun efort fizic. Conform superstițiilor, în această zi nu se fac vizite la casele oamenilor, decât dacă se merge cu împărțit.
CITEȘTE ȘI. Vezi cum stai cu inteligența, în funcție de anul nașterii tale!
O altă superstiție din străvechi spune că nu este bine să se arunce gunoiul azi, deoarece ar putea ajunge în mâncarea morților.
Mai mult, în zona Banatului, de Moșii de toamnă, oamenii merg la morminte, le curăță, le împodobesc cu flori și le pun lumânări, pentru a le lumina calea celor adormiți. Sărbătoarea aceasta mai poartă denumirea și de „Luminație”.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.