Satul unic din România, binecuvântat de o mână divină, luat cu asalt de foarte multe personalități și călători străini. Acum turiștii vin ca la Mecca. Pe drumul spre Brașov, la aproape 30 km de Câmpulung, acolo unde s-a odihnit Dumnezeu când binevoia să coboare pe pământ, din vechime s-a ridicat o mândră așezare ce a fost numită Rucăr.
CITEȘTE ȘI. Imagini uluitoare cu ce s-a ales de celebra Fermă a lui Lițoi. Unde își vând acum produsele de la animalele care nu au fost lovite de incendiul devastator
Acum două milenii, aici a existat un castru militar ridicat de romani în cadrul sistemului de apărare a imperiului, cunsoscut sub numele de Limes Translautanus. Este o veche așezare de moșneni împământeniți aici de către Mihai Viteazul.
După legendă, locuitorii din Rucăr ar fi urmașii celor fugiți din calea atacurilor tătărăști, de pe Olt (Făgăraș) și din Țara Vrancei. Ieșind în calea legendarului Negru Vodă, aceștia ar fi cerut să lupte în oastea voievodului și să aibă dreptul să-și întemeieze o așezare. Negru Vodă le-a aprobat locul de sub Posada, unde este Rucărul de astăzi.
CITEȘTE ȘI. Imagini care îți taie respirația. Oltul poate fi trecut la pas
O altă legendă populară spune că, Atotputernicul, plictisit de monotonia Raiului și de joaca ori de zborul liniștit al îngerilor, a hotărât să coboare pe pământ, să vadă dacă și aici există un tăpșan atât de fermecător și de odihnitor cum este împărăția Sa.
CITEȘTE ȘI. Imagini spectaculoase de la peste 1000 de metri cu Cetatea Poienari, reabilitată. Când se va redeschide pentru turiști
Și-a ajuns pe bucata de pământ unde este azi Rucărul. Dar, cum vremea era tomnatică, totul era învăluit în cețuri dese. Și-a făcut Domnul un semn din mână și totul s-a limpezit pe dată. Când a văzut atâta frumusețe în jur (deși El Însuși le zămislise, dar nu apucase să le perceapă farmecul) Cel Sfânt a hotărât să facă popas. Și a stat vreme îndelungată în repaos, admirându-Și creația, până când treburile cerești i-au reclamat întoarcerea. De atunci aceste locuri au rămas blagoslovite de mână divină.
CITEȘTE ȘI. Se construiește în Argeș o mânăstire ca pe Athos, cu slujbe la lumina lumânărilor
Rucăr a fost în veacurile trecute loc de vamă pe drumul de schimb comercial către Țara Românească și Brașov. Se presupune că acesta a și fost rostul ridicării cetății de la Rucăr, situată pe înălțime, de multă vreme ajunsă în ruină. În 1848 aici s-a refugiat guvernul revoluționar și tot aici s-au purtat lupte grele, în cursul primului război mondial, pentru a împiedica pătrunderea armatelor germane spre capitala țării.
CITEȘTE ȘI. Imagini de colecție. Ca la Rucăr nu găsești în toată România. Mai rar așa ceva!
Azi, cuibărită la poale domoale de deal, la câțiva pași de apele învolburate ale Dâmboviței, localitatea, fostul cătun al oierilor pribegi, are datele unui orășel căutat cu osârdie de către turiști. Vin aici din toate colțurile țării și din alte colțuri de lume, căci locul este binecuvântat de mână sfântă. Cei sosiți sunt adăpostiți și ospătați după o datină de sute de ani împământenită, fiindcă, la rându-le, rucărenii, pribegind cu oile pe munte, știu ce înseamnă un drumeț flămând.
CITEȘTE ȘI. Ce beneficii are țuica de prune. Pentru ce afecțiuni o folosesc oamenii de la țară
Iar cine, mânat de gândul cel bun, va poposi aici va afla de ce, așa cum spun legendele, Cel Sfânt și-a găsit pe acest tăpșan loc de popas și odihnă. Cheile Dâmboviței, Cheile Dâmbovicioarei, peșterile Urșilor și Dâmbovicioarei, crestele împădurite, aerul ozonat, apa din vecinătate, toate dau imaginea idilică a unui colț de Rai proiectat pe mult mai demult proiectatul pământ. Și cine pleacă de aici cu puteri înzecite, revigorat, „se așterne drumului/ca și iarba câmpului/la bătaia vântului”. Căci binecuvântat, prin repaos ceresc, e bătrânul Rucăr.
CITEȘTE ȘI. Trucul secret. E ieftin și la îndemâna oricui. Cum să păstrezi cartofii în casă fără să încolțească
O spune un trăitor pe aceste meleaguri, un renumit profesor de Istorie și cercetător în folclor că atunci când Dumnezeu iubește o zonă sau un neam îi asigură un loc privilegiat în Istorie. Acest lucru l-a făcut cu Rucărul. Aici se locuiește de cel puțin 7.000 de ani, sunt locuri din neolotic de așezare omenească.
CITEȘTE ȘI. Zile libere în 2025. S-a terminat cu huzurul și vacanțele interminabile pentru puturoși
A fost apoi sat getodac, castru Roman, în secolele IV – XIV continuitatea pe aceste meleaguri a fost neîntreruptă oamenii și-au dus viața feriți de năvălitori luptând cu mult curaj pentru planurile lor. Rucărul are și istorie și legendă creând portretul unui sat unic reprezentativ, la nivel național. Pe aceste locuri se spune că voievodul Radu Negru de la Făgăraș ar fi întemeiat Țara Românească a făcut un popas, sunt multe legende inclusiv o poveste de dragoste cu o rucăreancă în care s-ar fi născut un neam fără de seamă pe lume.
CITEȘTE ȘI. Cât de usturătoare este amenda pentru cei care nu au numere la casă sau la apartamentul de la bloc
Legenda mai spune că aici a fost și bătălia de la Posada, în 9-12 noiembrie 1330 în urma căreia Țara Românească și-a câștigat independența. Marii conducători din Evul Mediu, conducătorii de oști, voievozii Transilvaniei, domnitorii Țării Românești au trecut pe la Rucăr. Spre exemplu, Mihai Viteazu a staționat la Rucăr, foarte multe personalități culturale ale epocii, călători străini au trecut pe aici.
CITEȘTE ȘI. Uimitor cum a fost transformată această casă de niște mâini dibace! Dacă toate ar ajunge așa, ar fi vis!
De-a lungul timpului s-a conturat imaginea unui sat deosebit. Un moment deosebit pentru acest loc este cel al Revoluției de la 1848, unde timp de 2 săptămâni Guvernul provizoriu al Țării Românești s-a refugiat la Rucăr și a emis acte care au condus Țara Românească.
CITEȘTE ȘI. Clienții Revolut trebuie să știe urgent asta! Schimbări majore din luna octombrie
Rucărul a fost timp de 2 săptămâni capitala Țării Românești, un moment istoric greu pentru națiune română. Rucărenii au dat un tribut greu pentru păstrarea identității. Rucărenii sunt harnici și curajoși, nu acceptă să fie robii nimănui. 100 de viteji rucăreni sunt cinstiți în baza unui monument care se află în Grădina Publică, un document în piatră pentru generațiile viitoare, spune profesorul de istorie Tudor Tiberiu Vlad.
CITEȘTE ȘI. Dacă dețineți aceste bancnote, Banca Națională a României vă răsplătește pe loc
În împrejurimi se pot face excursii interesante spre cheile și peștera Dâmbovicioara, comuna Dragoslavele (aici, în zilele de 15-19 octombrie 1916, s-au dat lupte crâncene, în care regimentele de musceleni au rezistat cu eroism, apărându-și satele, ajutați și de femei, împotriva armatelor germane care urmăreau să ajungă în spatele armatelor române din Muntenia și Dobrogea.), Mausoleul de la Mateiaș, precum și spre cheile Ghimbavului, afluent pe stânga Dâmboviței.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.