4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Se plantează în Argeș! O campanie de împădurire a Ocolului Silvic ,,Codrii Verzi” cu zeci de voluntari de la ADIENT TRIM

Alte Știri

Se plantează în Argeș! O campanie de împădurire derulată de Ocolul Silvic ,,Codrii Verzi” de mai mulți ani! Sâmbătă, 16 martie, zeci de voluntari de la ADIENT TRIM Piteşti coordonați de echipa Ocolului Silvic ,,Codrii Verzi” s-au întâlnit în comuna Rătești.

Plecarea s-a făcut cu autocarul din Pitești, la ora 08.00, de la sediul fabricii. Aproximativ 60 de voluntari şi-au propus să transforme, în această primăvară, locul unei foste gropi de gunoi într-o minunată pădure de salcâm, prin plantarea a peste 2000 de puieţi.

Vom ajuta și noi din Argeș la creșterea fondului forestier național cu un hectar

Aici au fost așteptați de administratorul ocolului, Marius Nicolaescu, și de primarul localității Rătești, Petrică Cornel. Înainte de a trece la muncă toți cei prezenți au beneficiat de o scurtă instruire.

Le-a vorbit Marius Nicolaescu despre importanța acțiunilor de împădurire în Argeș, discursul încheindu-se cu protecția muncii.

,,Lucrurile nu stau chiar așa cum vedeți la televizor că se taie pădurile și de vină sunt cei care sunt îmbrăcați în verde. Trebuie să recunoaștem că s-au făcut și abuzuri și sunt extrem de mult mediatizate.

Suprafața fondului forestier al României din 1990 și până astăzi a crescut. Dacă în acel an avea 6,9 milioane de hectare în prezent are 7 milioane, reprezentând aproape 30% din suprafața totală a țării. Oricum la limita inferioară a Uniunii Europene.

Suprafața fondului forestier a crescut nu pentru că am fi foarte harnici și pentru că ne-am lăsat terenurile în paragină și în decursul anilor s-au împădurit singure.

Alte suprafețe cum este cea de aici unde a fost o fostă groapă de gunoi, o vom împăduri și va deveni fond forestier. Vom ajuta și noi din Argeș la creșterea fondului forestier national cu un hectar.

Dacă s-ar face acest lucru în tot județul Argeș s-ar ajunge la 3000 de hectare pe an.

În România sunt păduri de stat și private. Ocolul Silvic ,,Codrii Verzi” este privat care asigură servicii silvice numai pentru păduri private care sunt ale persoanelor fizice, obștilor, mânăstirilor și persoanelor juridice. Asigurăm servicii silvice pe raza județelor Argeș, Dâmbovița și Vâlcea pentru aproximativ 22 de mii de hectare.

Suntem o echipă formată din 36 de persoane, ingineri, tehnicieni și pădurari.

Vom planta salcâm originar din sud-estul Americii de nord. A fost introdus în țară pentru prima dată în anul 1852 la Băilești, județul Dolj unde s-a făcut prima plantație. În prezent la noi în țară sunt peste 250.000 de hectare de plantații cu salcâm. Această specie în România s-a adaptat foarte bine având o dezvoltare mult mai bună decât în arealul lui natural, fiind a doua patrie a salcâmului la noi în țară.

Este o specie care nu are nevoie de multe substanțe nutritive în sol, crește pe nisipuri, pe soluri scheletice.

Trebuie să avem grijă și de plantație. Anul trecut s-a mai încercat acest lucru, nu s-a urmărit descopleșirea și puieții au fost distruși de către buruieni.

Cei de la ocol vor urmări pe tot parcursul anului lucrările începute”, a vorbit Marius Nicolaescu în fața celor prezenți.

Acțiune de voluntariat de nota 10

Acțiunea de împădurire a durat aproape toată ziua! A fost una chiar de nota 10! Echipa de lucru a fost formată din două persoane, un plantator și un săpător, ultimul este cel care sapă groapa și execută vatra, în timp ce primul este cel care fixează puieții în mijlocul gropilor și trage pământul pe rădăcinile acestuia și îl și tasează. Trebuie neapărat tasat bine pământul pe rădăcinile puietului pentru a nu rămâne aer care poate determina neprinderea rădăcinii puietului și uscarea acestuia. După terminarea acestei lucrări de plantare se amenajează vatra, astfel încât pământul de la suprafața vetrei să nu fie bătucit pentru a nu se crea o crustă care va sufoca rădăcina puietului.

Evident că plantarea, făcută de neprofesioniști, s-a realizat ca la carte, voluntarii având alături însă specialiștii Ocolului Silvic ,,Codrii Verzi”. De fiecare dată când se produce o alunecare de teren, specialiștii spun că una dintre cauze este despădurirea necontrolată a zonei. Cu atât mai importantă este o inițiativă de plantare de arbori.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie