Se pregătesc noi pensii speciale. Pentru românii favorizați de soartă! Deși Uniunea Europeană insistă ca România să renunțe la pensiile speciale. Iar românii de rând de-abia așteaptă ca acestea să dispară, Parlamentul este pe cale să sporească considerabil numărul acestora prin crearea unui nou post de bugetar ”special”.
Așadar, este posibil să apară noi pensii speciale în România. Asta după ce Parlamentul a adoptat o lege pentru optimizarea activității din sistemul judiciar. Cea care ar avea însă ca efect apariția unei noi categorii de pensionari speciali în România.
Se pregătesc noi pensii speciale. Pentru românii favorizați de soartă!
Mai exact, este vorba despre Legea privind statutul asistentului judecătorului. Acest asistent ar urma să sprijine activitatea judecătorilor de la tribunale și curți de apel care se confruntă cu un număr mare de dosare.
Încă din 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a inițiat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești” prin care au fost selectate 19 instanțe pilot la care au activat 165 de experți, angajați pe durată determinată ca asistenți ai judecătorului. Anul trecut contractele de durată determinată au devenit contracte pe durată nedeterminată. Succesul proiectului determinând Guvernul să ia în calcul acordarea unui statut permanent pentru asistenții judecătorilor.
Ce este asistentul judecătorului
Acest lucru a survenit printr-o lege inițiată de către Laura Vicol (PSD), președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, lege care a fost adoptată de către Senat, forul decizional, în luna iunie.
”Degrevarea judecătorilor de unele sarcini consumatoare de timp prin îndeplinirea lor de către asistenţi (activităţi de verificare în cadrul unor proceduri prealabile;
activităţi de documentare, vizând atât legislaţia internă şi internaţională, cât şi jurisprudenţa sau doctrina;
prezentarea în sinteză a stării de fapt şi de drept, inclusiv prin formalizarea unor fişe de dosar extrem de utile în gestionarea cauzelor etc.), dar şi sprijinul substanţial acordat judecătorilor în redactarea proiectelor unor hotărâri judecătoreşti, au făcut posibil ca munca judecătorilor să devină, aşa cum este firesc, una conceptuală, cu accent pe instrumentarea efectivă a cauzelor şi pe deliberare”, se spunea în expunerea de motive, cu referire la succesul proiectului derulat de către CSM.